I marginalen: Noll skillnad mellan S och M

av Per Olsson // I marginalen, Offensiv

Eskilstuna styrs sedan många år tillbaka av en koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern. Tongivande i den koalitionen är S och M, som är tvillingpartier i Eskilstuna. Det finns inget som skiljer de två åt. Tillsammans såg de till att kommunen blev först i landet med att införa tiggeriförbud och M vill dessutom att det införs ett kommunalt slöjförbud. 
Nu vill det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson i likhet med Moderaterna i stan och på riksplanet att nya hårda inskränkningar görs i asylrätten och att ett så lågt tak som möjligt sätts för hur många flyktingar som landet årligen ska ta emot.
Moderaterna vill sätta taket vid maximalt 8 000 flyktingar per år, helst bara 5 000, och det är väl där Jimmy Jansson också hamnar med sitt högersnack om att ”man måste våga diskutera volymerna” samtidigt som han gör allt för att banta välfärdens volymer, särskilt skola och förskola, och dra ner på allmännyttans bestånd. 

Jimmy Jansson är inte ensam socialdemokrat som hetsar mot flyktingar och EU-migranter. Långt därifrån. Under skuldbeläggningens tak ryms många ned(s)kärningspolitiker och från höger driver de på för att den S-ledda regeringen ska bilda en ny pakt med Moderaterna mot flyktingar och asylrätt. De nya höga flyktingmurar som Jimmy Jansson och de andra socialdemokratiska kommunalråden ämnar bygga har fått Moderaterna att jubla och SD att hoppas på ett samarbete med S och M för en ”stram migrationspolitik”. 
”Både M och SD försöker öka pressen på S efter att migrationskommittén hållit sitt första möte. Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, siktar in sig på de interna motsättningarna inom socialdemokratin”, rapporterade Dagens Nyheter i början av september. 
– Jag hoppas att Socialdemokraterna ska lyssna på de många kommunalråd runt om i landet som delar vår problemformulering om att vi måste få ned volymerna om vi ska klara integrationen, sa Maria Malmer Stenergard till tidningen. 
Med hjälp av Socialdemokraterna ska Moderaterna alltså få igenom sin politik. För så gör man i Eskilstuna. Eller som Jimmy Jansson har sagt: ”Det fungerar alldeles utmärkt att både samarbeta och få igenom politik. Om det fungerar i en så stor kommun som Eskilstuna borde det kunna fungera även på nationell nivå.” 
Gudibrallans ”Fy på sig Sosse, va du luktar skit” är mer aktuell och träffsäker än någonsin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!