I marginalen: Nya murar och stängsel

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I år är det 30 år sedan Berlinmuren rasade samman och segerrusiga kapitalister världen över deklarerade att de vunnit en oåterkallelig seger mot socialismen. Kapitalism och marknadsekonomi – helst också demokrati, men inte nödvändigtvis – skulle från och med nu regera för evigt. Men det var då det. Nu är både kapitalismen, den borgerliga demokratin och dess institutioner i kris. Innan Berlinmuren föll i november 1989 var det stalinistiska systemet i Ungern i upplösning och de taggtrådsstängsel som skulle skydda härskarna hade börjat rivas ner. Det i sin tur gjorde det möjligt för 600 östtyskar att i september 1989 (på den tiden var Tyskland delat i ett stalinistiskt Östtyskland, DDR, och ett kapitalistiskt Västtyskland) fly och delta i en så kallad paneuropeisk picknick som ordnades vid gränsövergången mellan Ungern och Österrike.
För att fira 30-årsminnet av denna paneuropeiska picknick möttes Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i måndags. Men det var ett möte som kännetecknades av allt annat än feststämning. I Ungern är taggtrådsstängslen tillbaka och av det ”blomstrande landskap” som skulle följa efter Tysklands återförening år 1990 syns ingenting. Östra Tyskland har ännu inte återhämtat sig från privatiseringarnas ödeläggelse de första åren efter att Berlinmuren rasade. Jobb- och industrislakten skapade en ny social mur mellan öst och väst. När jobben försvann, försvann också människorna. Över en miljon i öst tvingades på flykt under 1990-talets första år. 
Högerpopulister, rasister och nazister började lägga skulden för de problem som kapitalismens återupprättande skapade i öst på flyktingar och invandrare. 
På senare år har rasisterna sporrats av den tyska regeringens – en koalition mellan kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD – högerpolitik och flyktingmurar. Rasistiska och högerpopulistiska AfD (Alternative für Deutschland) är numera östra Tysklands största parti. En färsk opinionsundersökning ger AfD 23 procent, mot 22 procent för CDU och katastrofala 11 procent för SPD, i östra Tyskland, och vill det sig riktigt illa kan AFD vinna flera östtyska delstatsval i höst.

I Ungern leder Orbán en auktoritär kapitalistisk regering som sedan 2015 bygger nya höga taggtrådsstängsel, stänger gränser och låser in asylsökande i containerläger. Flyktingsolidariteten har kriminaliserats. Att arrangera en paneuropeisk picknick idag skulle ge fängelse i Orbáns Ungern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!