I marginalen: ”Oljebolagen berikar sig på kriget”

Shell och andra oljejättar har sett sina vinster öka i rekordtakt ”tack vare” kriget (Foto: Robert Laliberte / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

En sammanställning som SVT har gjort visar att under årets tre första månader har världens tio största oljebolag gjort en sammanlagd supervinst på otroliga 1 600 miljarder kronor. Oljebolagen är vid sidan av krigsindustrin de värsta krigsprofitörerna.
Även oljebolagens toppdirektörer har, genom att köpa och sälja sina oljeaktier, sett till att berika sig på kriget. När kriget hade pågått i drygt två veckor hade 18 toppdirektörer inom oljeindustrin en förmögenhet som var 80 miljarder kronor större än i början av förra året.
”Oljebolagens vd:ar tjänar pengar på kriget. Om vi vill skydda konsumenterna från smärta vid pumpen eller bevara ett livskraftigt klimat är det uppenbart att den fossila bränslens tidsålder måste upphöra”, kommenterade Jordens Vänner som var först att avslöja de krigsprofiterande direktörerna.
Bakom oljebolagens rekordvinster och oljebaronernas ökade förmögenheter finns det fruktansvärda kriget i Ukraina som har fått oljepriserna att rusa i höjden.
Världens oljejättar har satt ”green & peace washing” i system.
Dessutom har regeringarna med kriget som förevändning skyndat sig att smörja oljebolagen som har fått fria tyglar att borra och förstöra mer.
Trots tidigare löften om att sluta borra på statlig amerikansk mark tillkännagav Bidenadministrationen i april att nya borrningar ska påbörjas. Vidare har Bidenadministrationen låtit tömma sina oljereserver för att få världen att köpa mer amerikansk olja och för att om möjligt dämpa inflationen på hemmaplan.
I Nordsjön håller exempelvis Shell på att åter försöka få borra i områden som man tidigare har stoppats ifrån ­– allt för att släcka ägarnas olje- och vinsttörst.

Allt detta pekar både mot fortsatt höga vinster för oljebolagen och ökat fossilberoende när det motsatta behövs. I år ser världsproduktionen ut att närma sig rekordnivåer på över 100 miljoner fat per dag, uppskattar SVT.
– Vinsterna gör mig illamående. Det är skrämmande att vi fortsätter att belöna företag och människor som profiterar på att förstöra klimatet, på krig och på vanliga arbetare, säger Alex Rafalowicz från Fossil fuel non-proliferation treaty som vill se ett globalt fossilnedrustningsavtal.
Fossilberoendet måste omedelbart brytas.
Förstatliga olje- och gasbolagen och använd vinsterna till satsningar på förnybar energi och en grön omställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!