I marginalen: ”Oljetörst som släcker liv”

ExxonMobil slog sitt tidigare vinstrekord under det andra kvartalet i år med en vinst på drygt 180 miljarder kronor (Foto: Mike Mozart / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Världens oljebolag är vid sidan av den globala vapenindustrin de värsta krigsprofitörerna. Under andra kvartalet i år slog amerikanska ExxonMobil tidigare vinstrekord med en vinst på drygt 180 miljarder kronor, eller nästan 2 miljarder kronor om dagen. Det ExxonMobil tjänade under andra kvartalet (netto) är en summa som inte är mycket mindre än Afghanistans årliga BNP som ska fördelas på 40 miljoner invånare.
ExxonMobils jättevinst är dock ingenting jämfört med den vinst som det statliga saudiska oljebolaget Saudi Aramco och världens största oljeproducent redovisade för andra kvartalet i år. Deras nettovinst steg med 90 procent jämfört med samma period 2021 och slutade på en bra bit över 500 miljarder kronor, vilket är mycket mer än Ugandas med flera afrikanska länders årliga BNP.
I maj blev Saudi Aramco världens största bolag, sett till marknadsvärde. Oljeinkomsterna smörjer landets diktatur och den saudiska kungafamiljen som backas upp av Västimperialismen och vars händer dryper av blod.
I år har såväl USA:s president Joe Biden som den förre brittiske premiärministern Boris Johnson varit på officiellt besök i Saudiarabien. ”Saudiarabien, som länge har varit en nära allierad till USA, är en viktig oljeleverantör och stora köpare av amerikanska vapen”, skrev brittiska BBC med anledning av Bidens besök i juli.
Både Biden och Johnson påstod att de också kritiserade landets diktatoriska styre vid sina besök, men det var anmärkningar i marginalen. För Bidens del handlade det mest om att sälja nya vapen till diktaturen, vilket också blev utfallet.

Så fort Biden hade lämnat landet meddelade Washington att Saudiarabien får köpa nya vapen från USA till en kostnad av nära 20 miljarder kronor. Samtidigt med denna vapenorder larmade människorättsorganisationer att rekordmånga 120 personer har avrättats under årets första halvår i Saudiarabien.
Biden, som när han blev president lovade att att göra Saudiarabien till en ”paria” på grund av regimens avrättningar och förtryck, bugade och log när han mötte landets de facto härskare, kronprins Mohammed bin Salman (MBS).
”Sedan MBS tog makten 2017 har medborgarna upplevt den värsta perioden av förtryck”, enligt Human Rights Watch. Det var också MBS som gav order om mordet på journalisten och Washingtons Posts kolumnist Jamal Khashoggi 2018.
Men demokrati och mänskliga rättigheter väger lätt och har inget värde när vapen ska säljas och kapitalismen ska släcka sin oljetörst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!