I marginalen: ”Öppnar famnen för SD-rasisterna”

Med öppna armar tar Kristersson emot SD-rasismen och gör den till sin egen (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna har tappat över 300,000 väljare, de flesta har gått till Moderaterna, under pandemin. I ett försök att hämta igen förlorad mark lyfter partiet åter fram sin rasistiska ”nollvision för invandring”. Denna gång var det i form av en tweet i slutet av förra veckan från SD-ledaren Jimmie Åkesson. I sin tweet skrev Jimmie Åkesson bland annat att: ”Sverige behöver ett totalstopp för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning.”
Efteråt försökte Moderaterna låtsas som att SD-rasismen var något nytt. Men som SD-ledaren själv erkände: ”detta har jag sagt åtminstone tusen gånger”. Samtidigt som Åkesson twittrade sitt hatbudskap hade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson gjort klart att de ”öppnar famnen för SD” (Dagens Industri den 18 februari). 
I sin strävan efter att bli det blåbruna blockets största parti har Moderaterna tagit över SD-rasismen. Inför valet 2018 lovade M-ledaren Ulf Kristersson Förintelseöverlevaren Hédi Fried att ”jag aldrig, aldrig kommer att gå med på något samröre med SD”. Två år senare hade samarbetet blivit så omfattande att M-ledaren nu menade att allt tal om ”aldrig samarbete med SD” var att beteckna som ”trams”. Under 2020 hade det blåbruna blocket blivit så sammansvetsat att M, KD och SD har skrivit 61 gemensamma reservationer i riksdagens utskott, mot 37 under mandatperiodens första riksdagsår (radions Ekot den 28 december 2020).

”Sverigedemokraternas politik och retorik har förändrats genom åren”, sa M-ledaren Ulf Kristersson när han i en SVT-intervju den 21 januari på nytt försvarade SD-kramandet. Men det är inte SD:s politik och retorik som har ändrats, utan det är makteliten, Moderaterna och etablissemangets övriga partier som tagit efter Sverigedemokraternas rasism, nationalism och batongpolitik. Alla etablerade partier har i skuggan av pandemikrisen trappat upp hetsen och skuldbeläggningen av flyktingar samt står beredda att ytterligare försämra asylrätten. 
”Vi socialdemokrater kommer att göra det som krävs för att Sverige sommaren 2021 får på plats en permanent och stram asyllagstiftning. Vi hoppas att Ulf Kristersson och hans moderata kamrater är villiga att göra oss sällskap”, skrev ledande företrädare för Socialdemokraterna på Aftonbladet Debatt i oktober förra året. Från ännu ”stramare asyllagstiftning”och fortsatta utvisningar är steget inte långt till SD-ledarens rasistiska tweetar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!