I marginalen: ”Otäck blåbrun allians slår rot”

De blåbrunas attacker mot flyktingars rättigheter är enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson ett kliv ”i rätt riktning”. Dags at rusta till strid mot det blåbruna hotet (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

S-MP-regeringens förslag till ny migrationslag innebär ytterligare skärpningar av flyktingpolitiken. Permanenta uppehållstillstånd avskaffas och nya hinder sätts i vägen för familjeåterförening. Lagen innebär ett ytterligare steg mot en ”mer restriktiv migrationspolitik”, erkänner Annelie Karlsson, som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Men enligt det blåbruna blocket, som nu också har fått anslutning av det krisande Liberalerna, är lagen inte tillräckligt restriktiv och omänsklig. I helgen lade Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna fram ett gemensamt förslag till en ännu hårdare flyktingpolitik, som bland annat omöjliggör familjeåterförening.
De blåbrunas attacker mot flyktingars rättigheter är enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson ett kliv ”i rätt riktning” som kommer att följas av flera. I skydd av regeringens högerpolitik flyttar sig de blåbruna allt mer högerut och Moderaterna blir allt mer som Sverigedemokraterna. M och SD är tvillingpartier och nyligen avslöjades att Sverigedemokraterna ”rekryterar topptjänstemän från Moderaterna som ska bana väg för ett maktskifte efter valet 2022” (Dagens Industri den 18 april). 

I förra veckan föreslog det rasistiska högerpartiet SD att barnbidraget, bostadsbidraget, garantipension och flera andra bidrag bara skulle gälla för svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder. Enligt SVT:s beräkningar skulle det betyda att 100,000 barn inte längre skulle ha rätt till barnbidrag. Förslaget ligger i linje med vad Moderaterna föreslår i sin ”nya integrationspolitik”. 
Förslaget ska ligga till grund i en förhandling med en framtida högerregering hävdar SD, som dessutom kräver att endast svenska medborgare ska få rösträtt.
”Ska vi få Sverige i rätt riktning då måste SD på något sätt vara med”, sa Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson i en intervju med radions Ekot den 1 maj. Om valet nästa år resulterar i att en ny högerregering bildas behöver inte Sverigedemokraterna några ministerposter för att bestämma den nya regeringspolitikens innehåll. Oavsett om SD sitter med i regeringen eller inte har partiet avgörandet och vetorätt.
Det är regeringens högerpolitik, baserad på det arbetarfientliga januariavtalet, som har öppnat dörren för de blåbruna. Ska den dörren stängas och det blåbruna hotet slås tillbaka krävs kamp underifrån – mot rasism och alla former av högerpolitik: Skrota januariavtalet. Jobb, välfärd och bostad till alla – låt de rika betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!