I marginalen: ”Pampar i kapitalets tjänst”

Som lobbyist för SSAB håller Karl-Petter Thorwaldsson liv i sin kärleksförklaring till gruvor (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Ett år efter valet är den förre socialdemokratiske näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson tillbaka till jobbet som lobbyist för ståljätten SSAB.
Det första Karl-Petter Thorwaldsson gjorde som näringsminister var att ange programförklaringen: ”Jag och Socialdemokraterna älskar gruvor”. Det var så mycket ett ja till gruva i Gállok (Kallak) som det kunde bli.
Som lobbyist för SSAB håller han liv i sin kärleksförklaring till gruvor. Han är heller inte den enda S-pampen som har sålt sig till stål- och gruvindustrin. Den förre S-ministern Anders Sundström är inte bara styrelseordförande i Kaunis Iron, som bryter järnmalm i Kaunisvaara utanför Pajala, utan också rådgivare åt både Northvolt och H2 Green Steel.
Den förre S-statsministern Göran Persson är LKAB:s styrelseordförande. I LKAB:s styrelse sitter dessutom den förre finansministern Anders Borg (M).
Svängdörrarna mellan ”politiken” och det så kallade näringslivet har länge gått varma. Att det bäddar för korruption och mygel är bara förnamnet.
– Efter att ha suttit i regeringsmakt i åtta år och infört nedskärningar i staten och privatiserat statliga tjänster går samma ministrar över till tunga poster i näringslivet i samma bransch som de har varit med om att privatisera, säger doktoranden Heraclitos Muhire, som forskar om politiker som har lämnat politiken och övergått till privata företag, i en kommentar på Lunds universitets hemsida i maj till vad som hände efter att högeralliansens förlorade valet 2014.

När Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten förra året var det samma lämmeltåg från de politiska korridorerna till ”näringslivet”.
– Jag ska vara en länk mellan den politiska arenan och näringslivet, sa den förre S-statsministern Stefan Löfven efter att ha blivit rådgivare (lobbyist) åt lobbyistfirman Rud Pedersen.
Även den förre arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) jobbar numera för Rud Pedersen. Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström, som tjänade både S-regeringen och de blåbruna, jobbar sedan den 1 september för Wallenbergarna. Samtidigt är han fortfarande anställd på Utrikesdepartementet, tjänstledig till februari nästa år.
Från regeringskretsen till vapenindustrin, och ibland omvänt, är steget aldrig långt. Den förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) hann knappt sluta innan han blev lobbyist med uppdrag att sälja vapen, och den nuvarande försvarsministern Pål Jonson är en tidigare vapenlobbyist.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!