I marginalen: ”Parasiter – ut ur välfärden!”

Humanas koncernchef, Johanna Rastad, menade att de ”aldrig har optimerat för att få en hög vinst”. Dra den om rödluvan också (Foto: Håkan Flank samt Anders och Mia).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Humana, en så kallad ”vårdkoncern” som driver HVB-hem och äldreomsorg runtom i landet, budgeterar för sina skattefinansierade verksamheter för en vinst på 40 procent. Samtidigt blir välfärden i stort mer av ett öppet sår som resurser stjäls ifrån och personal flyr från.
Humana har varit i nyheterna förut. År 2020 hittades femårige John Walter död efter att ha avvikit från HVB-hemmet Platea i Hagfors, och redan då avslöjades att Humana tog ut 39 procent av Plateas omsättning i vinst. När detta avslöjades menade Humanas koncernchef, Johanna Rastad, att de ”aldrig har optimerat för att få en hög vinst”.
Visa mig den kapitalist som säger att de inte söker högre vinster och jag ska visa dig en lögnare.

Hursomhelst. Nu har SVT Värmland grävt vidare och hittat dokument som visat att dessa höga profitmål går som en röd linje i alla deras HVB-verksamheter, med 20-40 procents vinstmål. Samtidigt präglas deras HVB-hem av många och allvarliga missförhållanden. Tidigare nämnda Platea fick stänga ner, och Storsjögården i Gävle fick tillståndet indraget efter våldtäktsförsök, vapenbrott, våld och hot. Men vinsterna var goda så länge det varade, på över 30 procent av omsättningen.
Humanas affärsutvecklare Ulrik Bonnevier försöker avleda genom att påstå att ”Det finns inget som pekar på att det finns något vinstkrav som är förklaringen till det här” (SVT Värmland den 24 mars).
Men det är ett faktum att missförhållandena, arbetsmiljön med mera konsekvent är sämre i de vinstdrivande verksamheterna. Och det är naturligt – när vinster ska jagas ser man till att skala ner på så mycket man kan. Låt personalen springa fortare, med lägre löner och villkor, och låt vinsterna flöda! Det är deras mantra.

Riskkapitalbolag är parasiter på välfärden som måste utrotas. De stora vinster som plockas ur det gemensamma till det privata – vinster i välfärden är ju ett öppet rån, möjliggjort och påhejat av stat och kapital – måste omedelbart tillbaka till välfärdens verksamheter.
De gör miljardvinster årligen samtidigt som patientsäkerheten inte kan garanteras, arbetsmiljön sänks, lärare går in i väggen och klassklyftorna ökar. Det är nog nu. Vi måste kräva vad som är vårt – ta kamp för ett välfärdsuppror!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!