I marginalen: ”Pengar, finns så det blir över”

Antalet dollarmiljonärer ökar snabbt i Sverige. Det går ingen nöd på de rika (Foto: Ervins Strauhmanis / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Antalet dollarmiljonärer ökar såväl globalt som i Sverige. Men i Sverige ökar antalet snabbare än i de flesta andra länder. Efter en 10-procentig ökning av antalet dollarmiljonärer i Sverige mellan mellan 2018 och 2019 – från 129,000 till 142,000 – ökade antalet dollarmiljonärer ifjol med 7,8 procent till 152,700, enligt ny statistik som konsultbolaget Capgemini presenterar i sin World Wealth Report (1 dollar motsvarar cirka 8,60 kronor). Bakom ökningen finns den sanslösa börsuppgången, ökade bostads- och fastighetspriser samt låga räntor. Enligt rapporten sitter landets dollarmiljonärer på tillgångar som motsvarar ungefär två tredjedelar av Sveriges BNP. 
I själva verket är dock antalet dollarmiljonärer i Sverige både fler och rikare, eftersom Capgemini inte räknar in bostaden i förmögenheten, utan endast fritidshus eller andra fastigheter. 
Under pandemikrisen har de rika bara blivit rikare. Regeringarnas och centralbankernas historiska stöd- och stimulanspaket blev till ett guldregn över de välbärgade. ”Antalet dollarmiljonärer har exploderat under pandemin. För första gången är över en procent av alla vuxna i världen superförmögna. Även Sverige utmärker sig som nykomling i de megarikas klubb, enligt en Credit Suisse-studie”, rapporterade SvD Näringsliv den 24 juni.
År 2020 blev ytterligare 5,2 miljoner människor i världen medlemmar i dollarmiljonärernas (herr)klubb och världen har nu 56,1 miljoner superrrika. Sammanlagt kontrollerar de superrikas klubb av superrika 46 procent av världens tillgångar – en ökning från 35 procent året innan.

Av den schweiziska storbanken Credit Suisse studie framgår även att Sverige har klättrat till en topplats vad gäller antalet dollarmiljonärer i förhållande till befolkningen. Landet har nu 7,7 procent dollarmiljonärer per capita; år 2000 låg siffran på 0,8 procent. 
”Konstrasten har aldrig varit större mellan vad vissa hushåll tjänar och ekonomierna i stort. Förmögenheterna som har skapats verkar vara fullständigt avskilda från det ekonomiska eländet under pandemin”, sammanfattar rapportens författare. 
Så det saknas absolut inte pengar. Gräddan av Sveriges och världens superrika har tillgångar som skulle göra Joakim von Anka grön av avund. Om dagens katastrofala utveckling ska vändas rätt igen krävs inget mindre än att världen vänds upp och ner. Eller som Rosa Luxemburg sa: ”Socialismen; detta är det minimum vi skall säkra”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!