I marginalen: ”Rädda Vården – sparka högerstyret”

Eländet är bottenlöst under det blågröna Stockholmsstyret (Foto: Robert Bielecki).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Region Stockholm gör ett rekordöverskott på 5,8 miljarder kronor 2020. Trots detta fortsätter det M-ledda blågröna regionstyret att skära i vården. 
”En stark region i en osäker tid”, löd rubriken på tokhögerns senaste budget. En budget som presenterades som en satsning på vården men som inte ens kompenserade för de beräknade kostnadsökningarna. Så vad budgeten gjorde var att osäkra vården i en tid när den behövde en stark upprustning, vilket pandemin och den växande vårdskulden larmar om.
Men eftersom det blågröna styret håller fast vid den nyliberalism som förtär Stockholmsvården är eländet bottenlöst. Det som kallas plus blir minus när den ständiga underfinansieringen av vården ger underskott som de styrande och sjukhusledningen använder som ursäkt för att genomföra nedskärningar.
”Att påstå att vi har gått minus blir ju absurt när vi som jobbar på kvinnokliniken på SÖS (Södersjukhuset) ser hur belastningen hela tiden ökar. Alltså måste ju verksamheten ha varit underfinansierad från början. Besparingarna märks hela tiden av i det dagliga arbetet. Plötsligt ska vi inte använda så många lakan, underlägg och bindor, därför att kostnaden för detta är för hög. Och mer allvarligt, att viss medicinsk teknik är för dyr, att en viss bedövning är för dyr. I en pressad arbetssituation blir det självklart mindre patientsäkert (…) Vi kan inte väga budgetbalans mot människoliv”, skriver Tove Broheden, barnmorska på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm i Dagens Medicin.

I måndags larmade personalen på akutmottagningen för våldtagna att det blir sämre vård för våldtagna på grund av Södersjukhusets sparkrav.
– Bland annat arbetar en sköterska ensam på mottagningen flera nätter i veckan och på helger, säger Lena Maltzman, medicinskt ansvarig läkare, till P4 Stockholm. 
Det är dock svårt att hitta en mer tondöv skara än det blågröna styret i Region Stockholm. Att köra över de vårdanställda sitter liksom i generna hos det moderata finansregionrådet Irene Svenonius & Co.
• Stoppa vårdnedskärningarna, marknadspolitiken och det blågröna regionstyrets misskötsel av vården.
• Den ytterst ansvarige politikern, finansregionrådet Irene Svenonius (M), måste omedelbart avsättas.
• För en massiv upprustning av välfärd och kollektivtrafik i gemensam, offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!