I Marginalen: ”Rekordvinst på krig & militarism”

Wallenbergägda Saab är Sverige största producent av dödsbringande krigsmaterial (Falcon® Photography / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Krig och militarism har fått världens vapenfabriker, särskilt de svenska, att göra större vinster än någonsin och omsättningen slår alla rekord.

Omsättningen för svensk försvarsindustri har ökat från 37 miljarder svenska kronor år 2018 till 51 miljarder kronor år 2022. I år blir omsättningen ännu större.

”Det allt sämre säkerhetsläget med krig i Ukraina och i Mellanöstern har satt rejäl fart på försvarsindustrin”, kommenterade SvD Näringsliv den 2 november.

”Det är en otrolig tillväxt”, erkände en jublande glad Micael Johansson, chef för Saab som är landets största vapenindustri, i oktober. Enligt Saabchefen handlar det om den största investeringsökningen på 30 år.

Saabs vinster har ökat med 50 procent i år och orderingången ökar i en oemotsvarad omfattning och takt. Saabs orderingång nästan dubblades till 15 miljarder kronor under det tredje kvartalet jämfört med samma period år 2022.

Saab har blivit en av världens största krigsprofitörer och den Wallenbergägda koncernen får dessutom en extra boost av det svenska Natoanslutningen samt det allt intimare militära samarbetet med USA-imperialismen. I september fick Saab en ny miljardorder från USA.

Vapen från Saab har länge använts i exempelvis det saudiledda kriget mot Jemen. En tredjedel av svensk vapenexport går till diktaturer: Även Turkiets härskare Erdoğan och Israels regering får numera köpa svenska vapen.

”Världens 25 största noterade vapentillverkares aktier har i genomsnitt stigit med 40 procent sedan krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året. Starkast har det gått för svenska Saab. Sedan kriget i Ukraina bröt ut är det svenska vapentillverkaren Saab som är den bästa försvarsaktien med en uppgång på hela 194 procent”, rapporterade ekonomisajten Placera.se i april.

Inom landets krigsindustri har flera tusen nya jobb skapats i år samtidigt som vården bantas och antalet vårdanställda ska minska i flera regioner. De statliga investeringar som nu görs går främst till att rusta upp militären, på alla andra områden är det nedskärningar.

• Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandla krigsindustrin till civil produktion. Stoppa vapenexporten.

• Rusta välfärden – inte militären. 

• Nej till svenskt Natomedlemskap.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!