I marginalen: ”Riv rasistiska Tidöavtalet”

Enligt Sverigedemokraternas Richard Jomshof är Tidöavtalet bara början: ”Vi kan tänka oss att gå längre. Vi har bland annat drivit frågan att om du har dubbla medborgarskap ska det ena kunna rivas upp” sa Jomshof i november (Foto: Politikerveckan Almedalen / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inom kort ska den blåbruna regeringen tillsätta en utredning om ”återvandring”. Utredningen ingår i det batteri av rasistiska åtgärder som ingår i Tidöavtalet och vars gemensamma syfte är att driva människor ut ur landet. Enligt Tidöavtalet ska utredningen lägga fram förslag på hur återvandringen kraftigt kan stimuleras, särskilt för personer som de blåbruna inte anser har ”integrerats i det svenska samhället i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer”.
På regeringens hemsida står det också under rubriken ”prioriteringar” att en ”kravbaserad integrationspolitik ska införas. Den som långvarigt befinner sig i landet ska ansvara för att bli en del av det svenska samhället”. Om inte hotar regeringen med att dra in medborgarskap och sätta 12-åringar i fängelse.
Med piska och batong ska ”paradigmskiftet” bli verklighet. Det handlar om allt utom det som brukar benämnas som integration. Enligt Sverigedemokraternas Richard Jomshof är Tidöavtalet bara början: ”Vi kan tänka oss att gå längre. Vi har bland annat drivit frågan att om du har dubbla medborgarskap ska det ena kunna rivas upp” sa Jomshof i november.
I Ale kommun, där de blåbruna partierna M, KD och SD styr tillsammans med det lokala partiet Framtid i Ale, har det redan startats en kampanj för återvandring. Den kampanjen sjösattes samtidigt som kommunstyret fattade beslut om att göra ett så kallat migrationspolitiskt bokslut över kostnader och intäkter kopplade till första generationen migranter. SD i Ale leds av Lena Camp, som i mitten av 1990-talet gick i marscher som hyllade nazisten Rudolf Hess, som var Hitlers närmaste man till dess att han åkte till Storbritannien 1941.

Den danska regeringens ”repatrieringskarta” eller ”återvändarkarta” är de blåbrunas förebild. Det är också med bland annat Danmark som förebild som de blåbruna vill sätta flyktingar i transitcenter eller transitzoner, som enligt SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling ska ha som uppgift att vara ”avskräckande” och ”en ekonomisk besparing, att det blir billigare att ha fler på samma ställe”.
På den danska repatrieringskartan kan man följa exakt hur många som har återvandrat. ”Kartan tickar upp, person för person, kommun för kommun”, rapporterade Aftonbladet 26 april. Varje arbetslös invandrare kallas till ”åk-hem-samtal” hos kommunen. Det är väl det som väntar i det blåbruna styrda Ale.
• Riv Tidöavtalet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!