I marginalen: ”Rusta vården – inte militären”

Det så kallade ”försvaret” får allt de vill ha medan välfärden förblöder (Foto: Försvarsmakten).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det gick mindre än två veckor innan statsministern Ulf Kristersson (M) tog tillbaka sitt löfte om att ”Regeringen och samarbetspartierna kommer att lägga fram en budget som kommer att se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården” (statsministern i TV4:s Nyhetsmorgon den 10 februari). Det var från första stund ett lika tomt löfte som det löfte Kristersson gav 2018 om ”att aldrig ha något samröre” med Sverigedemokraterna.
Regeringen rustar istället militären på bekostnad av vård, skola och omsorg. Sammantaget ökar anslagen till det militära försvaret med mer än 27 miljarder kronor mellan 2023 och 2024, en ökning med 28 procent, enligt regeringens egna beräkningar. Samtidigt som regionerna, trots alla nedskärningar, går med rekordunderskott i år ska nu 5 300 tjänster, många inom vården, bort.
Om vården hade fått ett liknande påslag skulle inte jobb och vårdplatser försvinna samt vårdskulden växa. Till följd av Tidöpartiernas politik blir vårdnedskärningarna i år både fler och värre än tidigare.
”2024 ser ut att gå till historien som året då vårdplatser stängdes, vårdpersonal omskolade sig till andra yrken och människor fick längre till vård, både räknat i avstånd och i tid”, som tre LO-utredare skrev i en debattartikel rubricerad ”Regeringen kan stoppa vårdslakten nu direkt” i Göteborgs-Posten den 20 februari.

Men regeringen varken kan eller vill stoppa vårdslakten, vilket Kristersson också erkänner genom att ta tillbaka sitt löfte. ”Jag har inte sagt vad jag sa i Nyhetsmorgon”, var budskapet från statsministern när han intervjuades av tidningen Corren den 22 februari. I den intervjun gavs överhuvudtaget inga besked om det blir några extra pengar till vården i år. Medvetet låter regeringen vården förblöda.
I år kan tusentals vårdjobb försvinna. Enbart Sahlgrenska Universitetssjukhuset har beordrats ”besparingar” motsvarande 2 000 tjänster i år. I Region Sörmland kan 700 vårdjobb försvinna när verksamheten ska svältas ned till 2019 års nivå, och i Region Värmland ska personalstyrkan minska med 750.

  • Rusta vården – inte militären.
  • Stoppa nedskärningarna – för ett riksomfattande vårduppror.
  • Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!