I marginalen: ”Saab – en av världens krigsprofitörer”

I Sverige har vapenfabriken Saabs aktie ökat med 50 procent sedan starten av Ukrainakriget (Foto: Michelle Ress / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Putinregimens krig mot Ukraina är en katastrof. Men för världens vapenfabriker är kriget en källa till fyllda orderböcker och ökade vinster.
”Medan krigets tragiska verklighet utspelar sig möttes besökarna på en försvarsmässa i Saudiarabien av den surrealistiska synen att se den senaste ukrainska och ryska militära hårdvaran tävla om uppmärksamhet i utställningshallarna,” rapporterade nyhetsbyrån Reuters från vapenmässan Saudi Arabia’s World Defense Show som öppnade i helgen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.
Vapenmässan, där det handlades i död och förödelse, besöktes av flera hundra representanter från världens maktelit, ”bland dem regeringsrepresentanter, höga militärer och direktörer som gick runt på denna maktutställning, samtidigt som invånarna i den ukrainska kuststaden Mariupol upplevde den fruktansvärda kraften hos de vapen som visades”, skriver Reuters vidare från vapenindustrins mördarmässa som främst vände sig till de diktatoriska regimerna i Mellanöstern.
I Sverige har vapenfabriken Saabs aktie ökat med 50 procent sedan starten av Ukrainakriget. I Tyskland har vapenfabrikernas aktiekurser ökat med upp till 90 procent efter att landets regeringskoalition, som leds av socialdemokratiska SPD, beslutat att inleda den största militära upprustningen i modern tid.
”Börskurserna har skjutit iväg för Saab och de andra europeiska försvarsindustriföretagen. Analytiker pekar på att det kan ta än mer fart framöver när Rysslands krig i Ukraina får andra länder att rusta upp”, kommenterar SvD Näringsliv.

Saab, som ingår i Wallenbergfamiljens storkapitalistiska imperium, är Sveriges största krigsmaterielexportör, och företaget finns på plats 30 på listan över världens 100 största vapenproducerande och militära företag.
Förra året röstade Saabs aktieägare nej till att stoppa all vapenexport till de länder som ingår i den saudiledda krigskoalitionen som med bland annat svenska vapen bedriver ett terrorkrig mot Jemen, ett av världens fattigaste länder.
”Om svenska staten, genom dess myndigheter, anser att undantag ska göras från förbudet att exportera försvarsmateriel, görs detta mot bakgrund att det gynnar svensk militär förmåga. I ett sådant läge är det Saabs ansvar att bidra”, skrev Saabs styrelse som förklaring till bolagsstämmans beslut.
Att Saabs vapen bidrar till att döda oskyldiga i Jemen ”struntar väl vi i”, är såväl Saab-ledningens som regeringens budskap.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!