I marginalen: ”SD kör över klimat och landsbygd”

Rasisten och klimatförnekaren Jimmie Åkesson sa till SVT att ”Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är en klimatkris” – ignorant är bara förnamnet (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

SD-pamparna är såväl rasister som klimatförnekare. ”Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är en klimatkris”, sa exempelvis SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) till SVT i förra veckan. Det är som att påstå att jorden är platt eller förneka evolutionen.
Att exempelvis 15 000 forskare från 158 länder har larmat om att vi befinner oss i ett klimatnödläge och att en grupp av dem nyligen varnade för att klimatkrisen kan sluta i en global samhällskollaps om inget görs för att stoppa uppvärmningen är inte riktig vetenskap för Åkesson, som hellre lyssnar till Trump och andra högerextrema klimatförnekare.
SD-arna brukar också hävda att de försvarar landsbygden. Men det är bara påhitt. Den senaste budgeten är både ett svek mot klimatet och landsbygden, vilket Skiftet och den gröna tankesmedjan Cogito slår fast i rapporten ”De stora förlorarna”.
Av rapporten framgår att landsbygden tillhör en av budgetens stora förlorare. Innan valet lovade SD en bensinskattesänkning på 10 kronor för att gynna boende på landsbygden som är beroende av bilen.
”Efter valet har skattesänkningen i praktiken förvandlats till 41 öre för diesel och 14 öre för bensin. Även för den som kör riktigt, riktigt långt blir detta bara några ynka hundralappar. Eftersom boende i storstan får samma skattesänkning blir det knappt något stöd alls. För dessa pengar hade regeringen istället kunnat ge 1,4 miljoner människor på landsbygden
4 820 kronor direkt i fickan varje år.”
Högerns reseavdrag gynnar de med höga inkomster mest. Principen är att lägre lön ger mindre pengar i reseavdrag. Det var av det skälet som den tidigare regeringen tog fram ett mer rättvist förslag. Även elprisstödet ger mest stöd till de som konsumerar mest el, istället för att också se till människors inkomster.

De som reser kollektivt får inga pengar alls med reseavdraget, trots att behovet är störst hos de som inte har råd med bil. Kvinnor, som åker mer kollektivt än män, drabbas också negativt.
Eller som Robin Zachari, kanslichef på Skiftet, säger i ett pressmeddelande:
– Budgeten är en tragisk komedi. Tragedin är att förlorarna på klimatpolitiken är landsbygd, låginkomsttagare och kvinnor. Dessutom lastas hela klimatnotan på de fattigaste i världen som gjort minst för att elda på klimatkrisen. Komedin är att regeringen säger att budgeten är för ”vanligt folk” när de enda som vinner är rika män som kör bil i storstäderna och kungen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!