I marginalen: ”SD sitter i knät på de rika”

2019-01-23 10:23:24
SD-rasisternas ledare Jimmie Åkesson försöker nu ge sken av att partiet skulle vara emot att regeringen avskaffar värnskatten och därmed ger landets mest välbetalda personer flera tusenlappar mer i månaden. Men det är inte sant. Sverigedemokraterna är ett parti som värnar höginkomsttagarna. Inte för inte var SD näst största parti bland dem som tjänade 1,9 miljoner kronor om året eller mer i en enkät som miljonärsmagasinet Connoisseur gjorde bland sina läsare (alla miljonärer) förra året.
I en debattartikel i Dagens industri 2017, en tidning som länge och högljutt har kampanjat för att Alliansen ska samarbeta med Sverigedemokraterna, skriver SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt under rubriken ”Vårt program för allianssamarbete” att värnskatten ska avskaffas. Och så sent som i november ifjol röstade SD för den M/KD-budget som lovade att avskaffa värnskatten under den kommande mandatperioden.
Precis som den gamla alliansen och nu även S och MP vill Sverigedemokraterna ändra turordningsreglerna i Las och göra det lättare för arbetsgivarna att avskeda anställda med hänvisning till att de ”saknar kompetens”.
Om kapitalisterna vill försvara sin äganderätt och bestämmanderätt över produktionen och dess fördelning kan de alltid räkna med SD. ”Sverigedemokraterna betraktar äganderätten som en nödvändig förutsättning för en lyckosam samhällsutveckling”, skriver partiet i sitt program. En formulering som de hämtat från Svenskt Näringsliv och den nyliberala tankesmedjan Timbro. Det behövdes heller inte mer än lite mingel med kapitalisterna för att SD skulle bli de privata välfärdsjättarnas försvarsadvokat och nyttiga idiot.

När SD omsätter sin rasistiska batongpolitik lokalt blir det som i Sölvesborg där SD styr tillsammans med M och det lokala SoL-partiet. I Sölvesborg ska det bli fler ordningsvakter, vilket betalas med nedskärningar på totalt 8,8 miljoner kronor.
”Bland annat genom att skära ner modersmålsundervisningen i skolan med 25 procent, och kapa bidragen till studieförbunden med samma procentsats. Samstyret vill också minska partistödet, lägga ner kommuntidningen och minska bidraget till Folkets Hus med 119 000 kronor. Den största besparingen är minskade ramar med 3 miljoner kronor för individ- och familjeomsorgen” (SVT Blekinge den 13 november 2018).
Mer batong – mindre omsorg är SD:s paroll.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!