I marginalen: ”SD söker Natomedlemskap”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. När SD nu har svängt i frågan är dörren öppen för medlemskap (Foto: NATO / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

En majoritet i riksdagens försvars- och utrikesutskott har ställt sig bakom en svensk Natooption, vilket kan sägas vara ett snabbspår till Natomedlemskap. Bakom Natooptionen står det blåbruna blockets tre partier Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samt regeringens två samarbetspartier Liberalerna och Centern. Det är de två sistnämnda partierna som har drivit på för att utskottet ska uppmana regeringen att införa en Natooption i det som kallas försvars- och säkerhetspolitik.
Utskottets beslut innebär att Sverigedemokraterna för första gången uttalar sig för att Sverige ska vara förberett att snabbt söka Natomedlemskap. Tidigare har det rasistiska högerpartiet låtsats vara emot Nato, precis som man låtsats vara emot EU, samtidigt som man har välkomnat samarbetet med den USA-ledda krigsalliansen och ständigt föreslagit höjda militärutgifter.
För att vara bäst i Nato-klassen vill SD öka de svenska militärutgifterna till 2,5 procent av BNP, vilket är högre än Nato:s mål om att militären ska lägga beslag på 2 procent av medlemsländernas BNP. 
Sverigedemokraternas pampar försöker ursäkta sig med att grannlandet Finland, som SD vill ingå försvarsförbund med, har en Natooption. Ett Natomedlemskap kommer SD att ursäkta med att även grannländerna Danmark och Norge är med i Nato.

Sverige är redan mer aktivt i Nato än många av medlemsländerna. Numera är det svenska försvaret en del av Nato:s krigsorganisation och när regeringen under hösten beslutade att återetablera regementena i Sollefteå och Falun var det främsta skälet Nato:s militära transporter från Norge till Sverige eller genom landet och vidare till de baltiska staterna. 
Beslutet ligger i linje med det värdlandsavtal som har slutits med Nato och som SD också stödjer. I världlandsavtalet förbinder sig Sverige att ge och ta emot stöd av Nato i kris- och krigssituationer. Det var en tidig Natooption.
Under de senaste månaderna har den svenska militären under flera veckor övat krig med Nato. I oktober ingick personal och båtar från USA:s försvarsmakt i en svensk övning i Karlskronas skärgård ”där målet är att träna navigering i skärgårdsmiljö tillsammans” (Försvarsmaktens hemsida). Den övningen övergick i november till att hemliga amerikanska och svenska specialförband tränade gemensamma krigsinsatser ”i vårt område”.
• Nej till Nato-samarbete och medlemskap.
• Rusta välfärden – inte militären.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!