I marginalen: ”SD-styrkan tar kommandot”

Från att Ulf och M ”aldrig kommer att samverka, samregera eller samtala med SD” har de blivit i det närmaste tvillingpartier med tätt samarbete (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När han kandiderade till partiledare för Moderaterna påstod Ulf Kristersson att om han blev vald skulle M inte samarbeta med SD-rasisterna.
”Sverigedemokraterna har skumma värderingar. De har en mycket mörk historia”, menade Ulf Kristersson i en Expressen-intervju den 1 september 2017.
Efter att han hade blivit vald till ny M-ledare upprepade Ulf Kristersson sitt löfte och året därpå, på sommaren 2018, la han dessutom till att Moderaterna ”aldrig kommer att samverka, samregera eller samtala med SD”.
Men det dröjde inte länge innan M-ledaren gjorde helt om. Redan under hösten 2018 började M-ledaren öppna en dörr till SD och 2019 hade ”inga samtal” blivit ”konstruktiva samtal” med Sverigedemokraterna. Och efter en träff med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i december 2019 ”meddelade Kristersson själv att partierna ska samarbeta i frågor om brottslighet, svensk energiförsörjning och invandringspolitik” (Svenska Dagbladet den 5 december 2019).
”Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”, skrev Kristersson efter träffen på Facebook.
Sedan dess har högersamarbetet blivit allt mer intimt och M och SD har blivit de bådas tvillingpartier.

Nu har även Moderaterna tagit sig an uppgiften att utbilda omkring 40 SD:are för framtida uppdrag i regeringskansliet Rosenbad. Dessa SD-are ingår i den ”äntringsstyrka” som partiet har satt upp för att stå redo inför ett eventuellt maktskifte.
”För Sverigedemokraterna finns det dubbla syften med äntringsstyrkan. Dels är det en signal till M & KD att man menar allvar med ett samarbete, dels vill man kunna påverka utfallet av samarbetet i en så gynnsam riktning som möjligt”, skriver Dagens Opinion angående SD-styrkans uppdrag.
”Äntringsstyrkans” chef är den förre moderaten Erik Kristow, som numera är välavlönad senior rådgivare hos SD. Högern har alltid haft en förkärlek för titlar, så snart ska väl Jimmie Åkesson tituleras senior partiledare.
Genom M-SD-samarbetet cementeras det blåbruna blocket. Om SD vill ingå i en eventuellt ny högerregering är dock en annan och mer öppen fråga. Men en sak är klar: om de blå­bruna skulle vinna valet kommer SD att ges vetorätt över regerings­politiken och partiets ”äntringsstyrka” tar kommandot.
• Organisera & ta kamp mot SD-rasisterna och det blå­bruna hotet!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!