I marginalen: ”Sjuk kapitalism går på steroider”

Börsen gör stora klipp under krisen, samtidigt som vanligt folk får det sämre (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Mitt under den djupaste krisen på årtionden har Stockholmsbörsen nått en ny rekordnivå. Det gjordes i måndags. Samma dag rapporterade Arbetsförmedlingen att totalt 103 096 personer nu har varslats sedan början av mars.
Men krisen sätter inga avtryck på börsen, som har dopats av alla pengainjektioner som regeringen och Riksbanken sprutat in. ”Börsen är galen, den går på steroider”, kan även kapitalister som Sven Hagströmer, nätbanken Avanzas grundare, erkänna. Men det hindrar dem ändå inte från att fortsätta göra snabba klipp på börsen. 
De statliga insatserna har sett till att kapitalisternas kassor har fått sig en rejäl påfyllning, och eftersom bolagen inte investerar spekuleras pengarna bort på köp av aktiehandel eller köp av ädelmetaller. Sådan är kapitalismen.
I längden är detta givetvis ohållbart. Dagens rekordnivåer varslar om morgondagens börskrascher. Men innan dess har nog börsen hunnit slå ännu fler rekord, eftersom bolagens vinster ökar igen. 
Varje gång ett storbolag varslar eller aviserar neddragningar går aktiekursen upp. När klädjätten H&M gav besked om att man stänger 250 butiker tog börsen ett glädjeskutt och H&M-aktien blev en ”vinnar- aktie” igen. En annan kursraket är Volvo Cars, som först kvitterade ut 1 miljard kronor i permitteringsstöd för att sedan avskeda 650 anställda.
Under det tredje kvartalet i år delade bolagen på Stockholmsbörsen ut 6,9 miljarder kronor till ägarna. Det är inte så mycket mindre än vad man delade ut under motsvarande kvartal ifjol. Under det nuvarande kvartalet kan börsbolagen komma att dela ut mycket, mycket mer. ”Pandemin skapar utdelningsfest i höst. Coronapandemin har fått årets aktieutdelningar att flyttas fram, vilket väntas ge rejält med pengar i plånboken under hösten”, skrev ekonomisajten Realtid nyligen.

Börsbolagen behöver alltså inga stödpaket. Tvärtom. Det gäller att dra in de hundratals miljarder som börsbolagen sitter på. Men det är ”konfiskation och stöld av egendom”, invänder borgare och kapitalister. På det svarade redan Karl Marx och Friedrich Engels i Kommunistiska Manifestet: 
”Ni förfasar er över att vi vill upphäva privategendomen. Men i ert nuvarande samhälle är privategendomen upphävd för nio tiondelar av dess medlemmar; den existerar just därigenom att den inte existerar för nio tiondelar. Ni förebrår oss, kort sagt, för att vi vill upphäva er egendom. Alldeles riktigt, det vill vi.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!