I Marginalen: ”Sjukt många miljardärer”

Klyftorna ökar dramatiskt i Sverige (Foto: Riksbanken).

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Enligt Dagens Industris ledare den 2 juli ”behöver Sverige fler miljardärer”. Och värre blir det när ledarskribenten hävdar att det ”är ett friskhetstecken att Sverige har många miljardärer”. Sjukt dumt, tidningen kunde likaväl ha skrivit att landet behöver mer fattigdom och större klyftor.

I förhållande till antal invånare har Sverige fler miljardärer än något annat land – totalt handlar det om 542 individer.

”De fem rikaste svenskarna äger mer än fem miljoner svenskar gör tillsammans, och under de senaste tio åren har 61.5 procent av all förmögenhet som genererats i Sverige gått till den rikaste 1 procent. Inget har gått till de fattigaste 50 procent”, skriver hjälporganisationen Oxfam i sin senaste rapport, Survival of the Richest, om den extrema ojämlikheten i Sverige och världen.

Mellan 1996 och 2021 ökade antalet miljardärer i Sverige med 1 700 procent och deras förmögenheter med 3 000 procent.

Under pandemikrisen fick landet 14 nya miljardärer i månaden och de superrikas samlade förmögenhet fördubblades.

Sveriges allra rikaste, de som kan titulera sig dollarmiljardärer (1 dollar är värd nära 11 svenska kronor) har en total förmögenhet som motsvarar halva landets BNP. Det är bara i Putins Ryssland som dollarmiljardärerna har en lika stor förmögenhet i förhållande till BNP.

Miljardärerna har blivit fler samtidigt som klassklyftorna skenat och antalet vårdplatser blivit färre.

I Sverige ökar ojämlikheten snabbare än i något annat land. ”Sverige är världsmästare i grenen förmögenhetsklyftor”, som Andreas Cervenka i Aftonbladet i september förra året. (Lyssna gärna på Cervenka Sommar i P1, sverigesradio.se/avsnitt/andreas-cervenka-sommarpratare-2023).

Till följd av årtionden av högerpolitik har Sverige också blivit ett skatteparadis för superrika och storbolag, som knappt betalar någon skatt.

 Men enligt Dagens Industri ”finns inget stöd för mycket höga skatter för rika”. Det är precis tvärtom. Det finns ett starkt stöd för höjda kapitalskatter och återinförd fastighetsskatt, vilket bland annat opinionsundersökningar som Novus har utfört på uppdrag av Katalys visar. Två av tre är dessutom fortfarande emot vinster i välfärden. ”Väljarna vill ha vänsterpolitik”, som Katalys konstaterade inför valet 2022.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!