I marginalen: ”Släng ut plundrarna”

I Östersund får IES 50 miljoner kronor av kommunen vars skolor redan har ett ”effektiviseringskrav” på 13,5 miljoner (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Färre lärare och färre elevassistenter. Totalt motsvarar kommunernas nedskärningar på skolan 1 100 lärartjänster. Det visar en ny rapport som Lärarförbundet låtit göra om de skolnedskärningar som kommunerna har genomfört mellan åren 2018 och 2019. 
Även i år och nästa år väntas nya skolnedskärningar eftersom skolan inte kompenseras fullt ut för de kostnadsökningar som väntas.
Friskolorna dränerar skolbudgetarna. Offensiv har tidigare skrivit om Internationella Engelska Skolans (IES), som numera ägs av amerikanska riskkapitalister, etablering i Östersund. Från och med nästa år kommer IES att få 50 miljoner kronor av kommunen vars skolor redan har ett ”effektiviseringskrav” på 13,5 miljoner. ”Det är som en snöboll som rullar”, skriver lokaltidningen Östersunds-Posten. 
Och ”när IES nya skola i Upplands Väsby öppnade förlorade kommunala Väsbyskolan sex miljoner kronor och fick dra ner på personal. Trollhättan sparar in på de mest utsatta eleverna”, skrev Svenska Dagbladet den 30 januari efter att ha gått igenom friskoleetableringars effekter.
Friskolorna har färre lärare per elev än de kommunala skolorna. Dessutom har lärare i den privata sektorn lägre utbildning och sämre lön. Det har flera granskningar konstaterat. Den senaste gjordes av Riksdagens utredningstjänst och publicerades i början av året.

Friskolekoncernerna, den största är Academedia, tillhör pandemins parasiter. Under det sista kvartalet 2020 gjorde Academedia en ny rekordvinst på 173 miljoner kronor. Ett av skälen till den kraftiga vinstökningen var enligt bolaget ”lägre kostnader när många aktiviteter har fått ställas in i pandemins spår”. 
Dessförinnan, i augusti, hade Academedia beslutat att ”trotsa de politiska vindarna och höja utdelningen”, enligt den privata skoljättens vd Marcus Strömberg.
Academedias två huvudägare är Rune Anderssons Mellby Gård och Swedbank. ”Det går bra för friskoleföretagen som drar till sig investerare från banksektorn. Friskoledebatten och krav på ett begränsa vinsterna skrämmer inte investerarna”, skrev Dagens PS i måndags med anledning av att storbankerna har gett sig in i ”skolbranschen”. 
Det kan bankerna göra i skydd av januariavtalet, som har gett vinstjagande bolag en frisedel att plundra välfärden. 
• Rädda skolan – släng ut profitörerna. 
• Sätt stopp för nedskärningar och marknadsskolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!