I marginalen: ”Smicker idag, varsel imorgon”

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, säger att sjukvårdspersonal är hjältar, samtidigt som nedskärningarna består. Skäms! (Foto: Anna Molander)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Nu hyllas vårdanställda av till och med Stockholms moderata finansregionråd Irene Svenonius och självaste kungen.
– Det är ni som är de verkliga hjältarna, sa Irene Svenonius till de vårdanställda på en pressträff i förra veckan.
I vanliga fall brukar hon skylla vårdkrisen på de vårdanställda och avfärda deras vittnesmål om den verkliga situationen med att ”jag känner inte igen den mörka bild som ges”.
Eller som Akil Awad och Laura Björnström, ST-läkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, skriver på Aftonbladet Debatt den 23 mars: “Vårdhjältar idag, uppsagda imorgon. Istället för meningslöst smicker är det hög tid att regionpolitikerna tar sitt ansvar och drar tillbaks de massiva besparingarna på akutsjukhusen, öppnar fler vårdplatser och prioriterar den sjukvård som vårdar dem med störst behov.” 
I slutet av förra året, strax innan coronakrisen, hade det blågröna styret i Region Stockholm beslutat att skära ytterligare dryga 1 miljard kronor i vården och varsla totalt över 1 000 sjukhusanställda.
Antalet varslade har sedan dess minskat, men antalet sjukhusanställda ska fortfarande bli färre genom att inga vikariat förlängs, pensionsavgångar och upphörande av visstidsanställningar som inte ersätts – budgetnedskärningarna ligger kvar. 
Dessutom vill den tokhöger som styr i Region Stockholm passa på att införa ytterligare vårdval.
Även i övriga regioner ligger nedskärningsplanerna och personalneddragningarna fast. 

Att i dagens akuta läge låta sparbetingen och varslen inom vården ligga kvar kan liknas vid en brottslig handling som är förenad med livsfara. 
Ett lika stort brott är att gräddfilerna fortfarande är öppna. Visserligen täcker inte de privata sjukförsäkringarna akutvård och därmed inte heller coronaviruset, vilket försäkringsbolagen motvilligt har tvingats meddela de försäkringstagare som hoppats på sedvanlig förtur och särbehandling. 
Men i övrigt har patienter med privata försäkringar ”fortsatt företräde till vård, samtidigt som flera regioner ställer in planerade operationer till följd av coronakrisen”, skrev John Lapidus i Dagens Medicin i tisdags.
• Dra tillbaka alla nedskärningsplaner och varsel i vården. 
• Riv upp privatiseringarna – all vård ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte. 
• Stäng omedelbart alla gräddfiler.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!