I marginalen: ”Socialism eller trumpism?”

Republikanernas attacker på socialismen är på sitt sätt ett erkännande av att Trumpismen och kapitalismen ger socialismen allt fler anhängare i USA (Foto: Ninian Reid / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Republikanernas konvent i förra veckan kan beskrivas som inspelad släktträff. Mer än hälften av talarna bar namnet Trump och varje dag hölls tal av klanhövdingen själv, president Donald Trump. Nästan varje talare målade upp bilden av ett stundande ödesval mellan socialism och Trumpism.
Tonen sattes av Donald Trump Jr, presidentens äldste son, som talade på konventets första dag. ”Kaos, våld och socialism” väntade om inte Trump den äldre blev återvald som president i höst, sa Trump Jr för att sedan sjunga lovsånger till faderns påstådda framgångsrika agerande för att stoppa smittspridningen. ”Han (presidenten) såg snabbt till att sjukhusen fick respiratorer och att de anställda fick skyddsutrustning. Genom att vända sig till den privata sektorn kunde resurser skapas för at möta denna utmaning”. Varje stavelse i detta uttalande innehöll minst en lögn. 
Under flera månader gjorde Trumpadministrationen absolut ingenting för att hejda smittan. När Trumpadministrationen varnade för det ”nya viruset” var det inte covid-19 som åsyftades, utan ”det socialistiska virus som sprider sig” (Trump och hans ekonomiska rådgivare Larry Kudlow på America vs Socialism, ett möte arrangerat av blåbruna Conservative Political Action Conference, CPAC).

USA, med 4 procent av världens invånare, har flest smittade i världen – en fjärdedel av alla registrerade smittade globalt. Antalet döda i covid-19 i USA är nu betydligt fler än det totala antalet döda amerikaner i fyra av de större krig som USA har utkämpat sedan 1900-talets början – första världskriget, Vietnamkriget, Irakkriget och kriget mot Afghanistan.
”Biden, Harris och deras socialistiska kamrater kommer på ett genomgripande sätt att förändra vår nation”, mässade Kimberly Guilfoyle från Trumps kampanjstab och lät som om Demokraternas presidentkandidat, den gråa prokapitalistiska politruken Joe Biden, skulle vara en samhällsomstörtare.
Enligt en talare gällde nu att rädda USA från att bli ett ”nytt Kuba”, ett land som hennes föräldrar hade flytt ifrån 1959 när ”Castro förbjöd religionen”, vilket Castro aldrig gjorde. Vad som däremot hände var att USA år 1959 trappade upp sina försök att krossa den kubanska revolutionen och planer drogs upp för ett militärt ingripande.
Republikanernas attacker på socialismen är på sitt sätt ett erkännande av att Trumpismen och kapitalismen ger socialismen allt fler anhängare i USA. Att socialismen är på frammarsch skrämmer inte bara Republikanerna, utan även Biden och hela det amerikanska etablissemanget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!