I marginalen: ”Socialistspöket går igen”

För Dagens Industri är ”socialist-spöket” ett medel för att svetsa samman de blåbruna och hålla trumpismen levande (Foto: Public Domain).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

För att blåsa liv i högern gör Dagens Industri ledarredaktion som Trump och plockar fram ”socialist-spöket”. Enligt Trump hotade den ”socialistiska mardrömmen” om det kapitalistiska partiet Demokraternas kandidat Joe Biden vann presidentvalet. Dagens Industri gör detsamma och pekar ut Socialdemokraterna som ett parti med ”socialistiska instinkter”.
Visst är det utslag av dumskallarnas sammansvärjning, men att ”socialist-spöket” plockas fram igen har djupare orsaker. Trump var inte ensam om att oroas över socialismens genomslag i USA, särskilt bland unga. I primärvalet varnade också Biden gång på gång för socialism och när han vann i Wisconsin utropade han stolt: ”Jag besegrade socialisten Bernie Sanders”. Nu är väl Bernie Sanders inte socialist i egentlig mening, utan snarare är hans politik att jämställa med hur socialdemokratin var innan den blev rakt igenom borgerlig.
I Dagens Industris fantasivärld blir dock Socialdemokraterna ett parti som ”tar kraftfull ställning mot en fri marknadsekonomi”, vilket Stefan Löfven nog brottsrubricerar som grovt förtal. Det var Socialdemokraterna som inledde det borgerliga systemskiftet och som offrade det egna välfärdsbygget på marknadens altare. Till sist blev även Socialdemokraterna ett offer för den förödande marknadspolitiken och blev ett rakt igenom borgerligt parti.
Dagens Industris ledarredaktion hävdar också att Socialdemokraterna ”hetsar mot aktieägarna”. Men när blev hyllningskörer ”hets”? Socialdemokraternas mantra är att om det går bra för storbolag, banker och aktieägare så går det bra för Sverige, och den nuvarande S-MP-regeringen har på flera områden gått längre än vad de tidigare Alliansregeringarna gjorde: Strejkrätten har ytterligare inskränkts och står i tur med att både försämra LAS och införa marknadshyror. ”Hatten av för Löfven-regeringen”, sa SKF-chefen Alrik Danielson efter att bolaget presenterat ännu en stor kvartalsvinst ifjol.

Så vad handlar det hela om? För Dagens Industri är ”socialist-spöket” ett medel för att dels svetsa samman de blåbruna och hålla trumpismen levande och dels för att försvara ”företagande och äganderätten” – kapitalismen – som man anser har alldeles för få försvarare. Socialistspöket har alltid vilat över kapitalismen och nu mer än på mycket länge.  
Eller som den amerikanska tidskriften Foreign Policy med förskräckelse tvingades konstatera under förra året: ”Socialism is back!” –  socialismen är tillbaka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!