I marginalen: ”Som ett eko av Trump”

Ulf Kristersson (M) kräver lagstiftning mot aktörer som kan hota svenska ”intressen” – vilka lät han vara osagt – i ett eko av Trump (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

För att påminna om sin egen existens och få ökat anslag varnar Säkerhetspolisen (Säpo) för att utländska stormakter kan komma att utnyttja coronakrisen i Sverige för sina egna intressen. Som vanligt gav Säpo inga uppgifter om vilka stormakter man åsyftade. 
Men det är klart att det var Ryssland och Kina som avsågs, vilket fick M-ledaren Ulf Kristersson att kräva lagstiftning mot aktörer som kan hota svenska intressen. Vilka ”intressen” lät han vara osagt. Men det lät som ett eko av Trump.
I det nya kalla krig som utvecklas har den svenska regeringen och högerpartierna slutit upp bakom den amerikanska kapitalismen och Trump. Politiskt och militärt står Sverige numera närmare USA-imperialismen än på mycket länge. Och om det inte vore för pandemin skulle det så kallade försvaret tillsammans med bland annat amerikanska helikopterförband på nytt ha övat Nato-krig i maj-juni. 
Den svenska kapitalismen och regeringen vill dock också vårda sina affärer med Kinas diktatur. Inte sällan blir det kryperi åt båda hållen. ”En stor insats för Sverige. Vi har mycket att tacka honom för”, sa dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) i juni 2017 om Li Shufu som äger Geely, det kinesiska bolag som är Volvo Cars storägare.
Men i takt med att rivaliteten har hårdnat mellan USA och Kina har regeringen och den blåbruna högern känt sig manade att höja tonen mot den kinesiska statskapitalismens investeringar i Sverige. Det kostar lite och ger poäng i Washington, men är även en följd av regeringens nationalism och blågula skydd av ”svenska företag”. Samma svenska företag som för övrigt investerar mer i andra länder än vad utländska företag investerar i Sverige.

Vad som däremot fortfarande är helt ok är att välfärden och allmännyttans bostäder reas ut till inhemska och utländska bolag. ”Bostadsbrist och renoveringsbehov i miljonprogrammet lockar utländska företag och riskkapitalister att köpa hyreshus i Sverige. Och det svenska hyressystemet hjälper dem att höja hyrorna” (Dagens Nyheter den 31 december 2019). 
Sedan år 1990 har mer än var fjärde kommunal lägenhet sålts till privata bolag, oftast ägda av riskkapitalister. 
Det tyska riskkapitalägda bolaget Vonovia har efter köpet av amerikanska riskkapitalkoncernen Blackstones andel i Hembla (tidigare D Carnegie & Co) blivit landets största privata hyresvärd. Och bara i Stockholmsområdet beräknas marknadshyror ge de privata fastighetsägarna en extra vinst på fyra miljarder kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!