I marginalen: ”Som ett eko från Alabama”

av Per Olsson

Under EU-valets sista vecka avslöjades att Kristdemokraternas Lars Adaktusson hela 22 gånger har röstat mot aborträtten i Europaparlamentet och att han som enda svensk ledamot också röstat mot ett fördömande av Paraguay som vägrat en våldtagen 10-årig flicka abort. 

Avslöjandena och KD-ledningens bortförklaringar var med stor sannolikhet en av anledningarna till att partiet inte alls fick ett valresultat som låg i linje med vad opinionsundersökningarna hade indikerat. 
Men redan innan dessa avslöjandena hade tidningen ETC avslöjat att Lars Adaktusson, som nu är riksdagsledamot och KD:s utrikespolitiska talesperson, talat på en konferens som extremt reaktionära Political Network for Values arrangerat i Colombias huvudstad Bogotá. Political Network for Values är fanatiska abortmotståndare och homofober. Organisationens ordförande Jaime Mayor Oreja, som tillhört det spanska högerpartiet PP:s yttersta högerflygel, varit inrikesminister, ledamot av Europaparlamentet samt ökänd moståndare till aborträtt och hbtq+-rättigheter, har öppet hyllat Francodiktaturen. Franco under Spanien var en “otroligt fridsam period”, har Jaime Mayor Oreja bland annat yttrat. 
Francos fascister kom till makten efter att ha segrat i inbördeskriget 1936-39. Franco skröt ofta att han var beredd att döda en halv miljon människor för att kunna regera över de som blev kvar. Eller som en av hans generaler sa: “Vi ska inte tveka att döda alla som inte tycker som vi”. Flera hundratusen människor föll offer för Francos terror och våldsregim. Såren efter dessa svarta decennier kommer aldrig att läkas.

Men för Lars Adaktusson var det som att komma hem när han var på hatmöte med Jaime Mayor Oreja.
”Min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation”, sa Lars Adaktusson när det avslöjandes att han hade varit Political Network for Values röst i EU-parlamentet. KD-ledaren Ebba Busch Thor å sin sida hävade att partiet sedan länge står bakom “svensk aborträtt” för att i nästa andetag säga att Kristdemokraterna vill att barnmorskor ska få vägra abort. 
Det var givetvis ingen tillfällighet att låten ”Sweet Home Alabama” från 1974, som blivit de konservativas favorit och som Trump använde i sin valkampanj 2015-2016, spelades flitigt på KD:s valmöten efter att delstaten infört abortförbud. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!