I marginalen: ”Stäng Bromma flygplats”

Det har länge funnits planer på att lägga ned Bromma flygplats, som ligger i ett tättbebyggt område. Men varje gång planerna omsätts i förslag har de röstats ned, eller så har köpslående politiker sett till att skjuta beslutet framför sig (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

S-MP-regeringen lovar nu att Bromma flygplats i Stockholm ska stängas och tillsätter en utredning i hur driften kan avvecklas ”så snart som möjligt”. Det beskedet gav infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Per Bolund (MP) på en gemensam pressträff i förra veckan.
Inte en dag för sent. Flyget är en av de största miljöbovarna som dessutom är statssubventionerad. Statsstöd och de offentligt finansierade flygplatserna håller flyget uppe. 
Självklart bör Bromma flygplats stängas. En nedläggning av Bromma flygplats är en vinst för samhället. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg genererar koldioxidutsläpp motsvarande cirka 40,000 tågresor. 
Brommas flygplatsområde är mark som det skulle kunna byggas åtminstone 30,000 eller till och med 50,000 nya bostäder på. ”Ett obebyggt markområde stort som halva Östermalm är på väg att lämnas tillbaka till stockholmarna. Det rör sig om 180 hektar mark där merparten kan bebyggas om flygtrafiken på Bromma upphör”, skriver SvD Näringsliv den 25 april.
Om det blir någon nedläggning och några järnvägssatsningar att tala om är dock en annan fråga. 
Det har länge funnits planer på att lägga ned Bromma flygplats, som ligger i ett tättbebyggt område. Men varje gång planerna omsätts i förslag har de röstats ned, eller så har köpslående politiker sett till att skjuta beslutet framför sig. 
Men eftersom pandemikrisen har fått flygplanen att bli kvar på marken, varav vissa aldrig kommer att lyfta igen, och efter att statliga Swedavia, som driver Bromma flygplats, har sagt att man inte längre har råd vågar regeringen föreslå en nedläggning. Om så blir fallet är dock en annan fråga.

Det blåbruna blocket förenas också i sitt försvar av flygets fortsatta utsläpp och regeringens båda samarbetspartier Centern och Liberalerna väljer hellre flyget än klimatet. 
Moderaterna vill inte bara att Bromma flygplats ska vara kvar, utan är också beredd att privatisera driften för att verksamheten ska fortsätta. 
”Det är vår skyldighet att ta hänsyn och se till alla alternativa möjligheter att stötta flyget”, säger Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus med instämmande från flygbolagen och det rasistiska, klimatförnekande partiet Sverigedemokraterna. 
RS/Offensiv säger: 
• Stäng Bromma & stoppa utbyggnaden av Arlanda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!