I marginalen: Stanken från banken

av Per Olsson

Storbankerna fungerar som penningtvättsinrättningar när de inte fungerar som de rikas länk till skatteparadis. Den senaste bankskandalen, där storbanken Swedbank misstänks ha tvättat 40 miljarder kronor, är endast en i raden av många som har avslöjats under senare år. Och det kommer flera. Det är absolut säkert.

För drygt tio år sedan resulterade Swedbanks svindlande affärer i Baltikum i en totalkollaps och banken fick räddas av den svenska statskassan, samtidigt som Lettland hamnade i gapet på EU och den Internationella valutafonden (IMF).

Efter att Swedbank hade räddats undan en kollaps blev banken en vinstmaskin som varje år levererar tvåsiffriga miljardbelopp till sina aktieägare.

I samband med att Swedbank presenterade sin vinst för det tredje kvartalet 2018 –  hisnande 7 061 miljoner kronor – försäkrade vd:n Birgitte Bonnesen att banken inte hade någon otvättad byk i den baltiska verksamheten.

Det gjordes med anledning av att Danske Bank dagarna innan hade avslöjats med byxorna nere – bankens filial i Estland hade ägnat sig åt världens största penningtvätt – totalt beräknades 270 miljarder kronor ha tvättats rent.

Det har länge funnits varningar om att Swedbank ägnat sig åt skumma affärer i Baltikum, men chefer på Finansinspektionen (den myndighet som ska hålla koll på bankerna) avfärdade dessa varningar med att de inte trodde att bankens kunder var ”rika nog” för att tvätta pengar i stor skala.

Penningtvätt och skattefusk göder världens storbanker. År 2016 avslöjades det att fler storbanker med Nordea i spetsen fungerat som de rikas länk till olika skatteparadis. Två år senare avslöjades det att världens största banker, däribland svenska SEB, hade genomfört ett avancerat upplägg för att tömma olika europeiska länders statskassor. Det var ett av historiens största brott. Stöldhärvan omfattade minst 70 miljarder kronor.

Överhuvudtaget är det gigantiska belopp som varje år försvinner från statskassan genom skattefusk och -flykt. ”Förmögna svenskar beräknas gömma 500 miljarder kronor i skatteparadis. Det innebär drygt 7 miljarder i undanhållen skatt i Sverige – varje år. Lägger vi till svenska bolags skatteflykt blir summan 46 miljarder kronor i undanhållen skatt – varje år. Det är förskoleplatser – med allt inräknat: personal, lokaler och mat – för 344 000 barn” (SVT den 6 april 2016).

• Förstatliga bankerna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!