I marginalen: ”Stanken från Handelsbanken”

Handelsbanken skär ner på kontor och anställda, men inte på sina gigantiska vinster (Foto: Tony Webster / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Handelsbanken minskar antalet kontor från 380 till 200, vilket innebär att ytterligare 1 000 anställda i Sverige förlorar sina jobb. Men för börsen var detta ännu en ”aktievänlig nyhet” och kursen på Handelsbankens aktie steg omedelbart med 2,4 procent. 
Enligt Handelsbankens vd och koncernchef Carina Åkerström, med en årslön på minst 12 miljoner kronor, var neddragningarna att beteckna som ”en kundorienterad förändring”. Det är svårt att hitta ett värre exempel på Orwellskt nyspråk.
Handelsbanken liksom övriga storbanker har under de senaste åren gjort återkommande rekordvinster, samtidigt som antalet anställda och kontor har minskat. Under de senaste sex åren har storbankerna lagt ned närmare hälften av antalet kontor och de som har blivit kvar har minskade öppettider.
Handelsbankens senaste chockpaket kommer efter att banken i oktober förra året beslutade att minska personalstyrkan med 800, varav 500 jobb skulle bort i Sverige. Något som bankens ledning menade var ”en bra början”.
År 2014 skrev Handelsbankens dåvarande chef Pär Boman i ett internt brev att kunderna var för ”många och olönsamma” och därför borde de bankkontor som ”upplever problem med de som enbart önskar använda vår service eller gratistjänster byta lokaler”. Då hade banken 462 kontor i Sverige. 
Året därpå fick Pär Boman sparken som vd. Men han landade mjukt och blev istället bankens styrelseordförande och Stockholmsbörsens högst betalde ordförande. 
Pär Boman är fortfarande Handelsbankens styrelseordförande med ett årsarvode på 4,7 miljoner kronor.

Storbankernas vinst per anställd har varit tio gånger större än i andra börsbolag. Vinster per anställd har varit högst i Handelsbanken – över 1,7 miljoner kronor år 2018.  Det i sin tur har inneburit att Handelsbanken regelbundet gjort rekordvinster och banken tjänade drygt 5 miljarder kronor under andra kvartalet i år.
Handelsbankens aktieägare har genom året fått ungefär 60 procent av den vinst som har gjorts, år 2017 hela 90 procent. I vår var det tänkt att aktieägarna skulle få dela på 10,9 miljarder kronor, men utdelningen sköts upp.
Det Handelsbanken säger att man måste ”spara” motsvarar en tiondel av vad banken årligen brukar pytsa ut till sina ägare.
• Rädda jobb och välfärd – förstatliga bankerna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!