I marginalen: ”Stat och kapital i samma båt”

Hela regeringen har för hundraelfte gången bedyrat att man står bakom ”det svenska näringslivet” (Foto: Socialdemokraterna / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Fastän Tillväxtverket nu säger, med stöd av alla riksdagspartier, att man inte kommer att ge krisstöd till bolag som gör stora aktieutdelningar kan icke-behövande börsbolag med stora kassor fortsätta att inkassera statligt stöd. Men nej hade Tillväxtverket och de styrande kunnat säga även innan enligt de regler som tidigare har beslutats. 
Hur som helst stör inte beslutet kapitalisternas nattsömn, utan de kan ta emot krisstöd nu för att om några månader besluta om utdelning. Det är heller inte långt till nya stödpaket parat med ursäkter till ”näringslivet” för att regeringen känt sig tvungen att kritisera fortsatta utdelningar. Minns bara finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som efter att ha sagt att börsbolagen kanske borde ha lite krisberedskap snabbt tog tillbaka allt han sagt, och det var väldigt lite, och gjorde offentlig avbön: “Vissa försöker nu framställa det jag sa som en attack på svenska företagare. Så är det naturligtvis inte och jag är ledsen att det jag sa tolkades som kritik mot företagare”, skrev han på sin Facebook-sida samtidigt som hela regeringen för hundraelfte gången bedyrade att man står bakom ”det svenska näringslivet”.
De stora aktieägarna har sedan 2010 kammat hem 1 718 miljarder kronor, vilket är mycket mer än de totala utgifterna i regeringens senaste vårändringsbudgeten. Förra året blev det mer än någonsin; uppemot 269 miljarder kronor delade börsbolagen ut till sina ägare. Det var ungefär lika mycket som den totala kostnaden för landets förskola, fritidshem, grund- och gymnasieskola.
Ifjol gick klädjätten H&M till och med till banken och lånade för att ägarna, det vill säga familjen Persson, skulle få ännu en rekordutdelning. Klanhövdingen Stefan Persson fick hela 16 miljarder kronor, och med det ökade hans samlade förmögenhet till 178 miljarder kronor – en summa som skulle kunna finansiera vården i merparten av landets 20 regioner under ett år.

Det är inte bara många vinst- och utdelningsrekord som har slagits genom åren, utan börsbolagen har också spenderat allt större summor på återköp av aktier, för att den vägen berika aktieägarna. Denna parasitära verksamhet är ovanpå allt det här dessutom skattesubventionerad.
Istället för statligt stöd till giriga kapitalister, som bara väntar på nya utdelningsfester, krävs det statligt övertagande av företag och banker under de anställdas demokratiska kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!