I marginalen: ”Stat och kapital i samma jetflyg”

Resenärer och personal får ta smällen för konkursen (Foto: David Ingham / Wikipedia CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs i september sände chockvågor världen över. Bolaget var ett av världens äldsta med totalt 22 000 anställda, varav 9 000 på de brittiska öarna. Bolagets långivare och ”investerare” kompenserades, men de anställda fick inte ens ut sin sista innestående lön och många strandade resenärer fick själva betala sin hemresa.
Hays Travel, som köpte upp delar av Thomas Cooks verksamhet i Storbritannien i oktober, är bara berett att ge anställning till ett mindre antal av de 9 000 som förlorade sina jobb. I början av november rapporterade brittisk media att endast en tiondel av Thomas Cooks anställda i Storbritannien hade fått ett nytt heltidsjobb.
Bolaget kördes i sank av vinsthungriga ägare och en bonusjagande ledning. Trots förlusterna och det växande skuldberget har den verkställande direktören kvitterat ut lön och bonusar på dryga 200 miljoner kronor sedan 2014. 

Även i Sverige kändes konkursen, eftersom Thomas Cook också var ägare till Ving. Enligt så kallade reseexperter var detta den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria.
”Ett stort antal nordiska Ving-guider i Spanien står utan lön efter Thomas Cooks konkurs. Många tvingas låna pengar av familj och vänner för att ha råd med mat”, skrev Aftonbladet den 6 oktober. Vings konkursförvaltare påstod dock att lönerna till blottställda skulle betalas ut. ”Men att de kunde ta månader” – ett besked som mättar ingen.
Kapitalismen har gjort ”den enes död, den andres bröd” till en oskriven lag och snabbt började spekulanterna förbereda sig för att sluka Ving som har varit en lönsam del av Thomas Cook-koncernen. I slutet av oktober stod det klart att svenska Ving köps av ett gäng riskapitalister i sällskap med mångmiljardären och hotellmagnaten Peter Stordalen, som säger sig värna klimatet men som åker privatjet. Det egna planet lär lyfta var 70:e timme. 
Köpet gjordes möjligt genom ett upplägg som låter staten betala för de anställdas löner, semestrar och pensioner och som innebär att skuldsatta resenärer inte kan räkna med någon ersättning. 
Köpet var ännu en kapitalistisk skandal där staten fick ta över skulderna medan Stordalen & Co tar vinsterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!