I marginalen: ”Staten räddar fastighetshajar?”

Finansmarknadsminister Niklas Wykmans uttalande kan tolkas som att regeringen är beredd att öppna statskassan för att rädda fastighetshajarna (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det är fortsatt bankfrossa och panik på världens aktiebörser. I Sverige är det inte minst de överbelånade fastighetsbolagen som rasar på börsen. Största raset har drabbat fastighetshajen Ilija Batljans bolag SBB, som på ett par veckor har fallit med 23 procent.
SBB har främst köpt kommunägda fastigheter, samhällsfastigheter, som kommunerna sedan hyr tillbaka. Det har visat sig vara en väldigt dålig affär för kommunerna, men en mycket bra affär för SBB och den före detta S-pampen Batljan, som har blivit mångmiljardär på denna förmögenhetsöverföring från det offentliga till det privata.
”Genom att sälja fastigheter har kommunerna först skänkt bort de senaste årens värdestegring till SBB, en form av förmögenhetsöverföring. Sedan låste man in kommuninvånarna i långa och dyra hyresavtal som för över pengar ytterligare en gång”, skrev Andreas Cervenka i Aftonbladet under den träffande rubriken ”Korkade kommuntoppar är dyra i drift” den 31 oktober 2022.
SBB:s alla fastighetsköp har skett med lånade pengar och det funkade väl när räntan var noll eller mycket låg. Men nu stiger räntorna, och de nya lån som måste tas för att betala de gamla blir allt dyrare. SBB har tvingats sälja fastigheter, skapa nya bolag (avknoppning) samt fiffla ännu mer med räkenskaperna, det vill säga påstå att tillgångarna är värda mycket mer än vad de i själv verket är.
Inget kan dock dölja att SBB i likhet med flera andra fastighetsbolag är ett skuldtyngt fuskbygge. Förra året kom uppgifter om att SBB:s skuld var 14 miljarder kronor större än den man har uppgett. Även den siffran kan visa sig vara en underskattning.

Hela fastighetsmarknaden är i gungning och byggandet har tvärnitat. Men den blåbruna regeringen är mest oroad över att fastighetsbolagens vinster kan sjunka. ”En markant sämre utveckling i ekonomin skulle riskera att slå mot intjäningen för fastighetsbolagen”, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) den 10 februari och tillade att ”Vi behöver vara fortsatt vaksamma”. Ett uttalande som kan tolkas som att ”vi”, regeringen, är beredd att öppna statskassan för att rädda fastighetshajarna.
Batljan själv tycks sätta sitt hopp till att hela samhällsekonomin snart kraschar, vilket enligt honom kommer att tvinga Riksbanken att sänka räntan för att rädda både bolag och förmögenhet. F-n tro’t. Istället finns det bara en sak att göra: Ta tillbaka allt som SBB har stulit och stoppa utförsäljningen av offentligt ägda fastigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!