I marginalen: ”Stinker – bara förnamnet”

Samhällsbyggnadsbolaget bygger egentligen ingenting mer än Batljans förmögenhet (Foto: Samhällsbyggnadsbolaget).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Decennier av högerpolitikens avregleringar och utförsäljningar i kombination med statliga stödåtgärder i form av ständiga penninginjektioner, rekordlåga räntor och exempelvis Riksbankens köp av företagsobligationer har fått finanskapitalet att frodas som aldrig förr.
Det märks inte minst på den rakt igenom parasitära fastighetsmarknaden som år efter år tycks slå alla rekord. Under de tre första kvartalen i år gjordes det kommersiella fastighetsaffärer för totalt 241 miljarder kronor, vilket är ett rekord.
Även fastighetsbolagens vinster har i år slagit alla rekord och den som har tjänat mest av alla fastighetshajar är den före detta socialdemokratiska politikern Ilija Batljan, som äger Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). ”Ilija Batljan har i år fått se sin aktieförmögenhet växa till nya rekordnivån 11 miljarder kronor”, skrev Dagens Industri i måndags. 
Samhällsbyggnadsbolaget bygger egentligen ingenting mer än Batljans förmögenhet, utan vad bolaget gör är att i huvudsak köpa det som kallas samhällsfastigheter – skolor, äldreboenden och andra fastigheter som kommunerna äger billigt, och med dessa fastigheter som säkerhet lånas det ständigt mer för att köpa andra fastighetsbolag. Det är ett korthus, men ett väldigt lönsamt sådant.

Att kommuner säljer ut fastigheter för att sedan hyra dem är en förlustaffär för kommunen och dess invånare. Det har beräknats att det under 30 år blir ungefär dubbelt så dyrt att hyra sina fastigheter som att äga dem själv. Utförsäljningar av kommunala fastigheter har skett i det tysta och gått så långt att uppskattningsvis ”20 procent av landets alla skolor, äldrevård, LSS-hem, polishus och all annan samhällsinfrastruktur som bedrivs av det offentliga idag ryms i privata fastigheter” (Fastighetstidningen den 6 oktober).
Om 20 år beräknas andelen privat ägande av samhällsfastigheter ha ökat till omkring 40 procent eller till och med hälften. De privata fastighetsbolagen köper inte bara upp kommunernas mark och fastigheter till en billig penning, utan även politiker.
Ilija Batljan är långt ifrån ensam. I styrelsen för fastighetsbolaget Fastator finns både moderaten Carl Bildt, som varit både statsminister och utrikesminister, samt Björn Rosengren, socialdemokrat och före detta näringsminister. Totalt finns det numera 14 tidigare socialdemokratiska politiker och lika många från den traditionella högern, nio av dem är före detta ministrar, som jobbar i fastighetsbranschen.
Att det stinker är bara förnamnet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!