I marginalen: ”Stoppa rasismen – fäll regeringen”

Regeringens rasistiska ”paradigmskifte” sätter rättssäkerhet och demokratin ur spel (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Tidöpartierna har stadigt trappat upp sin rasistiska politik. Ständigt kommer det nya förslag och utredningsdirektiv som syftar till att driva folk ut ur landet. Sedan Tidöavtalet undertecknades har det bara blivit värre och det står helt klart att det är Sverigedemokraterna som regerar.
Redan i Tidöavtalet skrevs det in att regeringen skulle lägga fram förslag för att ”möjliggöra att utvisa en utländsk medborgare för bristande vandel”, vilket SD länge har krävt.
När sedan regeringen i november förra året tillsatte en utredning hade man gått ännu längre. Nu fick en särskild utredare i uppdrag att ”se över förutsättningarna att kunna avlägsna utlänningar ur landet på grund av brister i deras levnadssätt och att kunna återkalla uppehållstillstånd även av andra skäl” (regeringen.se den 21 november 2023).
Vad som menas med ”andra skäl” har SD-ledaren Jimmie Åkesson gett exempel på. Det kan räcka med att man inte håller med regeringen eller deltar i en demonstration mot kriget mot Gazas invånare.

I en riksdagsmotion vill SD dessutom införa en ny lag som ska möjliggöra utvisning av de som påstås utgöra ett hot mot rikets ”intressen”. Vad som är ”rikets intressen” ska regeringen bestämma. I en debattartikel i Aftonbladet den 1 mars skriver SD-ledaren:
”En lagstiftning som utvidgar statens manöverutrymme i migrationsfrågor, omgjord för att passa vår tid, skulle göra det möjligt för en regering att själva fatta beslut om att utvisa enskilda individer som bedöms verka emot rikets intressen”. Det kan knappast bli mer maktfullkomligt och farligt.
”Regeringen (ska) själv kunna avgöra när övriga omständigheter gör en handling eller åsikt så olämplig att personen bakom bör kastas ut. Senare har Åkesson sagt att han också på samma grunder vill kunna dra in medborgarskap”, kommenterade Dagens Nyheter.
Regeringens rasistiska ”paradigmskifte” sätter rättssäkerhet och demokratin ur spel.

Socialistiskt Alternativ och Offensiv säger:
• Riv Tidöavtalet. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.
• Slut på fackliga eftergifter – kamp och mobiliseringar, inklusive protestdagar och strejker, mot de blåbruna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!