I marginalen: ”Svenska vapen till Erdoğans krig”

Enligt de blåbrunas försvarsminister Tobias Billström är ”medlemskap i Nato det överordnade värdet” och därför måste Erdoğan få vad han vill ha och gärna lite mer (Foto: CC BY 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter att den tidigare socialdemokratiska regeringen hade skickat in en ansökan om medlemskap i Nato och gjort allt för att smörja Turkiets auktoritära regim under president Erdoğans ledning har den blåbruna regeringen tagit kryperiet till en ny nivå.
Enligt de blåbrunas försvarsminister Tobias Billström är ”medlemskap i Nato det överordnade värdet” och därför måste Erdoğan få vad han vill ha och gärna lite mer. Det är med den blåbruna regeringens stöd som den turkiska regimen har trappat upp kriget mot kurderna och förföljelsen av oppositionella.
Den förra S-regeringen lyfte vapenembargot mot Turkiet (vapen har redan börjat skickas) till både Erdoğans och den svenska krigsindustrins förtjusning. När den nye statsministern Ulf Kristersson i november reste till Ankara för att knäfalla inför Erdoğan var representanter för den svenska krigsmaterielindustrin med på resan.
”Familjen Wallenberg spelade en central roll när statsminister Ulf Kristersson nyligen försökte blidka den turkiske presidenten att säga ja till Sverige i Nato. Sex centrala bolag i sfären var med i möte med den turkiska regeringen. ’Det är viktigt att vi kommer med i Nato och det är viktigt för våra företag’, säger Wallenbergbolaget FAM:s vd Håkan Buskhe”, kunde Dagens Industri avslöja den 15 november.
Samme Håkan Bushke var tidigare chef för Wallenbergägda Saab, Sveriges största vapenexportör och som hoppas kunna beväpna Erdoğan med Jasplan, granatgevär och övervakningssystem.
Enligt den nuvarande Saabchefen Micael Johansson ger Natomedlemskap en möjlighet att exportera fler vapen – och särskilt många vapen kan säljas om regeringen ger mer exportstöd till den svenska krigsindustrin. Mer exportstöd än vad som omger fjäsket för Turkiets despot är det svårt att föreställa sig.

Kapitalisterna har aldrig hymlat om att man anser att krig är bra för affärerna. ”Ukrainakriget eldar på Saab – årets vinnare på börsen”, löd en tidstypisk rubrik i en affärstidning förra året.
”I år har allt handlat om Ukrainakriget som varit bra för oss”, sa till och med en representant för den europeiska krigsindustrin vid årets Eurosatory arms bazaar, som hölls i Frankrike (nyhetsbyrån Reuters den 13 juni).
• Nej till Nato och svenskt medlemskap. Inga vapen till Erdoğan. Stoppa utvisningarna till Turkiet.
• Rusta välfärden – inte militären.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!