I marginalen: ”Syriza krattade för högern”

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

En gång var grekiska Syriza ett vänsterparti som väckte starka förhoppningar om ett slut på åtstramningspolitiken och EU:s förmynderi, men idag är det förborgerligade partiet på nedgång. Raset är så djupt att högerpartiet Ny demokrati – som vill ha ännu fler privatiseringar och skattesänkningar för de rika – lyckades vinna helgens val i Grekland. 
Det känns som en evighet sedan Syriza vann en storseger i valet i januari 2015 och Ny demokrati bara fick 28 procent. Men efter valsegern 2015 dröjde det inte länge innan den nya Syrizaregeringen ledd av premiärminister Alexis Tsipras svek alla vallöften och la sig platt för Trojkan (EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden). Syriza, som utlyste folkomröstningen i juni 2015, blev vettskrämd när det stod klart att över 60 procent hade röstat nej. Det var inte alls vad Syrizaregeringen hade räknat med när man uppmanade till en nej-röst. Tvärtom, regeringen hade hoppats på en knapp seger för att få ”Trojkan att börja lyssna”. Men nu fick Syrizaregeringen ett tydligt mandat att bryta med Trojkans åtstramningspolitik och kapitalets diktatur, vilket man varken ville eller kunde göra med sin politik.
Dagen efter folkomröstningen gjorde Syrizarege­ringen en helomvändning och sa villkorslöst ja till Trojkans alla krav. Det var ett svek för mycket. Syriza skulle aldrig mer bli sig likt och det kan inte uteslutas att partiet till sist gör socialdemokratiska PASOK sällskap i marschen mot avgrunden.
Syrizas svek möttes av en enorm besvikelse och den uppgivenhet som följde förlamar än idag massornas kamp och förklarar såväl varför valdeltagandet var rekordlåga 55 procent som högerns comeback i valet. Glädjande är att nazistiska Gyllene gryning åker ur parlamentet, men glädjen skulle vara ännu större om inte det rasistiska och extremt nationalistiska Grekisk lösning hade vunnit plats i parlamentet. 

Trojkan och ”marknaden” påtvingade Grekland den moderna historiens värsta åtstramningsprogram. En av tre invånare kastades ned i fattigdom, och skola och sjukvård förstördes. Arbetarnas löner i det närmaste halverades och även under den påstådda återhämtningen sedan 2016 har reallönerna i Grekland fortsatt att falla mest i Europa. Och arbetslösheten är Europas högsta; två av fem unga går utan jobb. Greklands ekonomi är fortfarande en fjärdedel mindre än år 2007 och skuldberget har fortsatt att växa. Effekterna av Trojkans politik kan bara jämföras med krigets förödelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!