I marginalen: ”Ta strid för reallönerna”

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä måste snart vara ensam om att hoppas på att Riksbanken ska få inflationen under kontroll (Foto: Bea Tigerhielm).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inflationen, takten i prisökningarna, är nu den högsta på över 30 år. I årstakt ökar priserna med 6,4 procent enligt den färskaste statistiken. Lönerna däremot ökar bara med 2 procent, vilket har inneburit att året startat med de kraftigaste reallönesänkningarna på flera årtionden. ”Senast reallönerna låg på liknande låga nivåer var under 1990-talskrisen”, skriver TT i en artikel den 30 maj.
Så det brådskar med att förbereda till strid i de avtalsförhandlingar som stundar i höst.
Men när facktopparna talar om hur ”avtalsrörelsen kan bli problematisk” är det inte kamp, kompensation för prisökningarna och reallöneskydd som man har i åtanke, utan snarare handlar det om hur lågt man kan gå när det nya ”märket” ska sättas.
Tillsammans med arbetsgivarna ojar sig facktopparna över att det tyska industrifacket IG Metall har krävt ett lönepåslag på 8,2 procent och påstår att det sänder ”fel signal” – när det är precis tvärtom. En lönehöjning på 7-8 procent är ett måste om reallönerna ska säkras.
”Vi måste ha en disciplin så att det inte far iväg med lönekraven”, säger exempelvis IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till arbetsgivarnas och regeringens stora förtjusning.
Veli-Pekka Säikkälä måste snart vara ensam om att hoppas på att Riksbanken ska få inflationen under kontroll i ett läge där samma Riksbank har påbörjat en serie räntehöjningar som svar på den inflation som man räknar med blir ovanligt hög i år och 2023.

Riksbanken är också notoriskt fientlig till att arbetarna ska få kompensation för prisökningarna. Istället skyller man inflationen på lönerna, vilket borgare och kapitalister har gjort i alla tider. Men en lögn blir aldrig mer sann för att den återupprepas.
Taggade av facktopparnas notoriska mjäkighet höjer arbetsgivarna tonen inför avtalsrörelsen.
– Om man håller sig till vad som står i Industriavtalet står det ingenstans att löntagarna ska kompenseras för hög inflation. Det står att löneavtalen ska leda till bättre konkurrenskraft för den internationellt konkurrensutsatta sektorn, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen och ger ett nytt och arrogant vittnesmål om att Industriavtalet och märket tjänar kapitalismen – inte arbetarna.
• Förbered för strejk i avtalsrörelsen – full kompensation för prisökningarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!