I marginalen: ”Teknikkriget trappas upp”

Trumpadministrationen hotar med att straffa alla länder som vill använda sig av det kinesiska Huaweis teknik (Foto: Kārlis Dambrāns / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I sin iver att förhindra att kinesiska Huawei blir 5G-nätens ryggrad hotar Trumpadministrationen med att straffa alla länder som vill använda sig av företagets teknik. Det gör att Trumpadministrationen också kommer på kant med några av sina trognaste allierade, som exempelvis den brittiska premiärministern Boris Johnson. Efter att den brittiska premiärministern i början av februari meddelade att Huawei inte utestängs från landets 5G-nät fick han ett telefonsamtal från en ”apoplektisk” Trump, enligt Financial Times, vilket snällt uttryckt kan beskrivas som ”fullständigt vansinnig”. Den amerikanska presidentens språkbruk chockade de som hörde samtalet och efter minuter av okvädningsord och svordomar slängde Trump på luren. Fnurra på tråden var bara förnamnet. 
Teknikkriget har även fått delar av Trumpadministrationen att överväga om inte den amerikanska staten bör köpa Ericsson och Nokia. 
Trump verkar för övrigt vara en av de få som på allvar tror att Ericsson har rätt när bolaget hävdar att ”vi är nummer ett vad gäller 5G”. På det världsekonomiska forumet i Davos i januari prisade Trump Ericsson och dess chef Björn Ekholm. ”A great company”, sa Trump om Ericsson, varpå vd:n Ekholm tackade och bugade samt påminde Trump om att Ericsson är på väg att öppna en fabrik i Texas.
Efter några dagar tillkännagav Vita huset dock att man tills vidare lägger planerna på att den amerikanska staten ska köpa in sig i Ericsson på is, men att man gärna ser att amerikanskt bolag blir delägare i Ericsson och Nokia.
Flera länder utöver Storbritannien, bland annat Tyskland och Indien, har emellertid beslutat att släppa in Huawei, vilket de amerikanska hökarna betecknat som ”USA:s största strategiska nederlag i modern tid” (republikanen Newt Gingrich).
Skälet till varför Huawei släpps in är att företaget är en global marknadsledare inom 5G-nät och enligt tidskriften Economist betyder ”USA:s svartlistning av Huawai att 5G blir mindre kraftfullt”. Det var också därför som Tres testnät när det provkördes i slutet av förra året till stora delar var uppbyggt med teknisk utrustning från Huawei. Men S-MP-regeringen, som går i USA:s ledband, kommer nog att göra som Trump vill och stoppa Huawei. Från årsskiftet finns en ny lag (Lagen om elektronisk kommunikation, LEK) som ger myndigheter (Säkerhetspolisen och Försvarsmakten i detta fall) rätt att bestämma över vem och vilka som får leverera teknisk utrustning till nya mobilnät i Sverige. Det är som att ge USA och Trump bestämmanderätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!