I marginalen: ”Tidöavtalet är skrivet av SD”

Här på Tidö slott skrevs det högeravtal som dryper av rasism (Foto: Kalle Gustafsson / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den nya högerregering som Ulf Kristersson har bildat är en SD-regering, trots att Sverigedemokraterna inte har några ministerposter.
Det är SD som har skrivit huvudinnehållet i det Tidöavtal som utgör den nya regeringens program. Bland de fyra samarbetspartierna har SD en särställning och är det parti som nämns först. För att säkerställa att Sverigedemokraterna behåller kontrollen över regeringen överbefolkas regeringenskansliet av SD-tjänstemän. 
I Tidöavtalet skrivs ständigt att: ”Alla frågor som samarbetet avser genomförs i gemensamma samarbetsprojekt mellan de partier som ingår i överenskommelsen. Samarbetspartiet som inte sitter i regeringen har fullt och lika inflytande över frågor i samarbetsprojekten på samma sätt som partierna i regeringen.” Ett inre kabinett ”bestående av partiledare från de fyra samarbetspartierna” ska också bildas för att säkra att SD:s ord blir lag.
Efter Tidöavtalet sken ”SD som solar – det blev jackpot”, skrev Dagens Nyheter i en träffande kommentar den 15 oktober.
Tidöavtalets rasism utgör ett hot mot demokrati och rättssäkerhet. Eller som Leif GW Persson sa när han intervjuades i TV4:s ”Nyhetsmorgon” i söndags:
– Om man slår ihop konsekvenserna av de här förslagen är det närmast en konkursansökan om rättssäkerhetsskyddet enligt vår svenska grundlag.
– Blir detta en verklighet kommer det att innebära utomordentligt kraftiga inskränkningar i de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna för ungefär en miljon av landets medborgare och det gör att vi plötsligt hamnar långt ned på listan över demokratiskt tolerabla nationer.

Tidöavtalet är också en partsinlaga skriven av kärnkraftskramare och klimatförnekare. Hela 400 miljarder kronor ska satsas på kärnkraften. Vad gäller klimatomställning nämns inga satsningar, men däremot ska staten i betydligt högre grad ”inhämta och beakta synpunkter från näringslivet” vid tillståndsprövningar.
Bara någon dag efter att Tidöavtalet offentliggjordes gick SD:s Rebecka Fallenkvist, som också är programledare för partiets mediakanal ”Riks”, till angrepp mot Anne Frank. På valnatten hade hon hälsat den blåbruna majoriteten med ”Helg seger!”.
– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren, sa Ulf Kristersson i juni förra året i ett försök att ursäkta SD-samarbetet.
SD har inte ändrat sig. Det visar Rebecka Fallenkvists uttalande och inte minst Tidöavtalet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!