I marginalen: ”Tjänar miljarder på skenande matpriser”

ICA, en av världens mest lönsammaste butikskedjor, fortsätter att göra stora vinster på sin monopolställning, och i de flesta fall behåller ICA-handlarna positionen som ortens rikaste (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Från hösten 2021 och fram till april i år steg matpriserna oavbrutet i 17 månader; totalt blev matkassen 25 procent dyrare. Därefter pausade prisökningarna för att sedan öka igen i juli. På många varor var prisökningen i juli jättestor, och de kommande månaderna väntas matpriserna fortsätta att stiga.
I mars försökte regeringen ge sken av att man nu skulle ta tag i ”de aktörer som höjer priserna i onödan”, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) i Svenska Dagbladet den 15 mars. Det stannade dock med att regeringen fikade med livsmedelsjättarnas direktörer.
De vinsthungrande livsmedelsjättarna, som kontrollerar matpriserna, tjänar rejält på den rekorddyra maten. Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, gjorde under andra kvartalet i år en vinst på 878 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 789 miljoner motsvarande period föregående år. Även omsättningen gjorde ett jättelyft och steg med drygt 12 procent, till stor del en följd av prisökningarna.
ICA, en av världens mest lönsammaste butikskedjor, fortsätter att göra stora vinster på sin monopolställning, och i de flesta fall behåller ICA-handlarna positionen som ortens rikaste.
Pengar strömmar in till både Axfood och ICA, och avkastningen på det egna kapitalet är högre än vinstmaskiner som Swedbank och exempelvis AB Volvo.
Axfood och ICA är ”veritabla sedelpressar. Låt ingen lura i er något annat”, skrev Andreas Cervenka i Aftonbladet den 23 augusti.
I ett försök att försvara girigheten och plundringen skriver Roland Fahlin, tidigare koncernchef på ICA, i Dagens Industri den 17 juni att: ”Är vi tillbaka på 70-talet igen? Nog borde vi väl ha lämnat inställningen att företagare är utsugare och inte skapare av värde för samhället?”. Men utsugare är precis vad livsmedelsjättarna och andra bolag är.

Skenande matpriser ger livsmedelsjättarna vinst och högre inkomster samt bonusar till direktörerna. Livsmedelsdirektörernas bonusar följer nämligen med matpriserna uppåt, och både Axfoods och ICA:s vd:ar fick i det närmaste full utdelning förra året.
Axfoods aktieägare har fått totalt 1,8 miljarder kronor i utdelning i år, vilket är en ökning med fem procent mot året innan. Ica aktieägare fick en halv miljard.
Förstatliga livsmedelsjättarna, bankerna och andra storbolag – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!