I marginalen: ”Trump på väg mot riksrätt?”

Även om krisens lågor slickar presidenten ser det idag ut som att Trump kommer att klara sig från att bli fälld i en riksrätt. Men det kan mycket snart visa sig vara en Pyrrhusseger (Foto: Michael Vadon, Flickr CC).

Demokraterna har startat en riksrättsprocess mot att Trump efter att han, likt en gangsterboss, bett Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om en “tjänst” i utbyte mot militärt stöd.  
Den “tjänst” som USA:s president har krävt av Volodymyr Zelenskyj var att denne ska hjälpa till i Trumps återvalskampanj. ”Hjälpen” var i form av en granskning av den demokratiske presidentkandidaten och tidigare vicepresidenten Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina. 
Hunter Biden satt i styrelsen för Burisma Holdings åren 2014-2015. Burisma Holdings, som har plundrat Ukrainas olja och gas och som misstänks för penningtvätt, startades av en nära medarbetare till den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovytj. Pengar från den korrupte Janukovytjs har spårats till såväl Trumps valkampanj 2016 som till Swedbank.
Viktor Janukovytj ”betalade stora summor till Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, via hemliga bankkonton i skatteparadis. Motsvarande sju miljoner kronor av de svarta pengarna har överförts via Swedbank”, avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag granskning i mars i år.
Visst stinker det om Hunter och Joe Bidens affärer i Ukraina. Men det är alltså inte för att tvätta några bykar som Trump ber om en ”tjänst”, utan för att bli återvald och för att skydda sig själv. Det påminner inte så lite om Richard Nixon som i sin återvalskampanj ägnade sig åt många smutsiga trick, varav inbrottet i Demokraternas högkvarter (i Watergate-komplexet 1972) blev början till slutet. Inför hotet om riksrätt avgick Nixon 1974.

För att förhindra sanningen har Trump mobiliserat Vita huset i en operation ”locket på”. Innehållet i telefonsamtalet med Ukrainas president har Trump försökt hemlighålla genom att kräva att det ska krypteras och säkerhetsklassificeras. Och Trump har gång på gång ljugit om vad hans personlige advokat Rudy Giuliani har haft för sig Ukraina. Det finns nog mer än en ”tjänst” som Trump har bett om. Denna skandal kommer att växa och för att rädda sitt eget skinn kommer Trump låta andra ta på sig skulden och nya avgångar är att vänta.
Rudy Giuliani lär snart få gå och han tycks vilja ta med sig utrikesminister Mike Pompeo i fallet. Även om krisens lågor slickar presidenten ser det idag ut som att Trump kommer att klara sig från att bli fälld i en riksrätt. Men det kan mycket snart visa sig vara en Pyrrhusseger.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!