I marginalen: ”Tvingas backa om Kry:s köp av 1177”

Irene Svenonius är en av de många högerpolitiker som vurmar för de privata vårdbolagens intressen (Foto: Anna Molander).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det blir inget av det privata nätläkarbolagets Kry:s köp av Medhelp Vårdtjänster som driver 1177 Vårdguiden i Region Stockholm.
Protesterna har burit frukt och åtminstone tillfälligt stoppat denna smutsiga affär. Det är bara i Region Stockholm som 1177 Vårdguidens webbplats och telefontjänst drivs i privat regi. Det är naturligtvis ingen slump. I ingen region har så mycket vård sålts ut till det privata som i Region Stockholm, vilket har lett till landets dyraste sjukvård.
När Kry förra året invigde sina första vårdcentraler i några av Stockholms mest välbeställda områden fanns det moderata regionrådet Irene Svenonius på plats för att välkomna skojarbolaget: ”Det är en officiell hemlighet att vi verkligen velat få in Kry i vårt ordinarie vårdutbud”, sa hon när en av vårdcentralerna öppnades. Året dessförinnan (2019) hade Moderaternas kommunikationschef i Stockholm tagit anställning hos Kry som ansvarig för ”Public affairs” (lobbyist). 
Innan de fysiska vårdcentralerna öppnades hade det avslöjats av Kry lurat patienter att lista sig via läkarbolagets app. Idag har Kry över 10 500 listade patienter i Stockholm.

Självklart ämnade Kry som vårdgivare med flera vårdavtal med regionen gynna den egna verksamheten. Eller som Svenska läkaresällskapet (SLS) ordförande Tobias Alfvén kommenterade på SLS:s webbplats:
– Det blir en uppenbar jävssituation där misstankar alltid kommer att finnas att bolaget i fråga gynnar de egna verksamheterna genom rådgivningen. Patienter som ringer till 1177 ska aldrig behöva fundera på om de råd och tips de får är opartiska eller inte. Vår starka rekommendation till ansvariga i hälso- och sjukvårdsnämnden är att avslå genomförandet av köpet.
Dessutom hade det avslöjats att Medhelp våren 2020 ”fick direktiv från förvaltningen om att hänvisa patienter – efter ett hemligt möte med bolaget”, enligt Dagens Nyheter den 22 januari.
Från börjar var det att tänkt att sjukvårdsdirektören Björn Eriksson ensamt skulle fatta beslut i denna affär. Men efter att först ha tvingats backa från detta kuppartade agerande fick de blågröna till sist ge beskedet att man säger upp avtalet med Medhelp i förtid om de överlåter driften av 1177 Vårdguiden till Kry. 
Det är en delseger som ger ny kraft till kampen för att 1177 och vården ska drivas i offentlig regi och slänga ut det blågröna styre som sänker Stockholmsvården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!