I marginalen: ”USA-valet, SD och trumpismen”

SD-rasisten Mattias Karlsson är en stor beundrare av Trumps ”patriotism och lag och ordning”. Av samma skäl fick Trump stöd av USA:s högerextrema och nazister (Foto: Poltikerveckan Almedalen / Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När Donald Trump blev ”fired” (avskedad) var det många som drog en suck av lättnad. Men av olika skäl och grad av trovärdighet. 
Valutgången är ”bra för aktiemarknaden”, menade exempelvis spekulanten Christer Gardell och såg fram mot en ännu större börsuppgång. Enligt Antonia Ax:son Johnson, Sveriges femte rikaste individ och god för 58 miljarder kronor, har valutgången i USA gjort det lättare att andas. Vad hon menade med detta framgår inte riktigt, men när Antonia Ax:son Johnson efter det svenska valet 2018 efterlyste en regering som skulle göra det lättare att andas var luften unket blåbrun. 
Efter valet 2018 var Antonia Ax:son Johnson, som är medlem i Liberalerna, en av många kapitalister som önskade att den M-ledda högeralliansen skulle samregera med Sverigedemokraterna för att genomföra ”reformer som är bra för Sverige”.
– Om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för Alliansen, sa Antonia Ax:son Johnson hösten 2018.

Sverigedemokraterna, som det trumpistiska parti man är, stödde Trump i det amerikanska presidentvalet. Samtliga av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter slöt upp bakom Trump, enligt den S-märkta tidningen Aktuellt i Politiken. 
För SD var valutgången i USA en stor besvikelse.Samma dag som USA gick till val skrev SD:s politiske kommissarie Mattias Karlsson på DN Debatt att han var en stor beundrare av Trumps ”patriotism och lag och ordning”. Av samma skäl fick Trump stöd av USA:s högerextrema och nazister. 
När Trump vägrade att fördöma nazisternas mord på en antirasist i Charlottesville 2017, utan hävdade att ”båda sidor var lika skyldiga”, prisades han av ökända nazister i USA och exempelvis Ku Klux Klan för sin ”patriotism” som också rymde rasistiska murar och inreseförbud, polisvåld och krigshets. 
Bakom Trumps ”lag och ordning” fanns hyllningar till den 17-åring som i augusti i år sköt ihjäl två fredliga demonstranter i staden Kenosha i Wisconsin. ”Man måste vara tuff”, sa Trump när han besökte Kenosha strax efter dödsskjutningen och tillade att nu skulle trupper mobiliseras för att det”skulle bli lag och ordning”. 
SD-stödet till Trump är både avslöjande och en varning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!