I marginalen: Vädret, Trump och kolet

2018-06-07 13:49:45
Det extrema vädret gör sig ständigt påmint och det går inte längre att tala om de fyra årstiderna.

I Sverige hann det knappt bli vår innan det blev högsommar. Men maj började med minusgrader på många håll.
Natten mot den 3 maj blev det kyligt i hela landet, vid Jönköpings flygplats var det exempelvis minus 2 grader, enligt SMHI. Sedan kom värmen och alla pratade väder. Solen sken som aldrig förr. I Stockholm blev det inte bara den soligaste maj, utan även den soligaste kalendermånaden någonsin oavsett månad, konstaterar SMHI och till helgen lär värmen komma åter. Vädret i maj berättar inget om hur de egentliga sommarmånaderna blir och det extrema vädret tar sig många uttryck, som att det i måndags var snö och vinter igen i Katterjåkk, Kiruna kommun.  

För att om möjligt hejda klimat- och miljö­krisen har världens regeringar lovat att fasa ut subventionerna till fossila bränslen – gas, kol och olja – till år 2025. Men inte mycket har hänt. G7-ländernas (de stora kapitalistiska länderna förutom Kina) subventioner till fossila bränslen ligger exempelvis fortfarande på minst 100 miljarder dollar (880 miljarder kronor), och värst är Trumps USA som står för drygt en fjärdedel av G7-ländernas subventioner.
Trumpadministrationen är överbefolkad av klimatförnekare, olje- och kolbaroner. Att klimatförändringarna skulle ha orsakats av mänsklig aktivitet förnekas av Trump & Co. I ett internt Vita huset-dokument som läckt heter det att ”vetenskapens slutsatser om klimatförändringarna” bör besvaras genom att “påvisa det osäkra i dessa påståenden” eller bara “ignoreras”.
Nyligen hittade Trump ett par gamla lagar som han vill använda för att satsa på kärnkraft och kol. Den ena av dessa lagar är en gammal Kalla krigs-lag – Defense Production Act från början av 1950-talet och Koreakriget, som ger presidenten makt att sätta militära mål före civila, och som Trump ämnar använda för att vinna det han benämner som “kriget om kolet”, rapporterade Washington Post i förra veckan. Det är Trumps sätt att tacka för det miljonstöd han fick från kolindustrin i presidentvalet 2016. Kolbolaget Murray Energy gav till exempel Trump ett valbidrag på nära 8,5 miljoner kronor. Det är också Murray Energy och andra kolbolag som har utarbetat Trumps plan för mer kol, vilket också betyder nya statliga subventioner till fossila bränslen, ännu större utsläpp och ett mer extremt väder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!