I marginalen: ”Vägra pynta för Party-Uffes fest”

Det är inte levnadskostnadskris för Uffe, som ”inom ramen för rollen som statsminister” ska tvinga skattebetalarna att betala hans 60-årsfest (Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den blåbrune statsministern Ulf Kristersson ska fira 60 år. När alla vi andra tvingas hålla hårt i börsen och vända på varenda krona för att få ekonomin att gå runt ska Uffe dock ha århundradets fest den 24 januari. Över 350 har bjudits in till det ståtliga firandet – som ”såklart” skattebetalarna ska betala, eftersom ”mottagningen äger rum inom ramen för rollen som statsminister”. Vilken ram? Tillhör det statsministerposten att festa på våra kronor? Ja, att råna folket är väl inte särskilt främmande för högerpolitiker, men det smakar beskt likasåväl.
”Bland de inbjudna finns representanter för organisationer, partier, myndigheter och näringsliv samt personer som statsministern har träffat i sitt arbete och som gör viktiga insatser i samhället”, skriver regeringskansliets presstjänst om det hela.
Bland de inbjudna finns exempelvis Almegas vd Ann Öberg, Svenskt näringslivs ordförande Jacob Wallenberg, riksbankschefen Eric Thedéen, ÖB Michael Bydén – och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Om hon deltar för att ”fira” den yttersta representanten för den rasistiska blåbruna regeringen, som endast står för repression, batongpolitik, militarism och ökade klyftor på alla plan, vore det ytterligare ett exempel på den svekpolitik och det övergivande av vänsterpolitik som just nu representerar V:s politiska ledning.
Även fackliga ledare, som Kommunals ordförande Malin Regnegård, SACO:s ordförande Göran Arrius och IF Metalls ordförande Marie Nilsson, är inbjudna och borde självklart vägra att delta om de ska ha någon trovärdighet kvar.

Vad kalaset ska kosta finns det ännu inte uppgifter på. Men det är en otrolig skymf att i den värsta levnadskostnadskrisen i modern historia låta skattebetalarna stå för notan. När till och med Kristersson själv sa häromdagen att vi ”inte lever i några glammiga tider” når hyckleriet och idiotin nya nivåer.
Hur verklighetsfrånvänd kan man bli? Det är förstås inte förvånande, men det är ett beskt piller att svälja. Arbetslösheten stiger, inflationen biter sig fast, löner och inkomster sjunker, historisk välfärdskris – ska vi då dessutom betala ”århundradets fest” för ”Party-Uffe”? Nej tack. Istället för fester för miljardärklassen behövs upprustning av välfärd och ett stopp på den brutala nedskärningspolitiken.
Vägra betala – och slut upp i kamp mot den blåbruna högerns katastrofpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!