I marginalen: ”Valet gäller USA eller socialism”

Sanders har såväl etablissemanget inom Demokraterna som utanför partiet emot sig (Foto: Gage Skidmore / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Stödet till socialismen i USA är det värsta hot vi (kapitalismen) har att konfrontera”, sa Larry Kudlow, president Donald Trumps rådgivare, på en konferens som ledande republikaner organiserade i helgen. Sedan drog han till med ”att Gud älskar fri företagsamhet” för att sedan avsluta med att i år står valet mellan ”USA eller socialismen?”. Larry Kudlows ord ger en bild av maktelitens oro över att socialismen ständigt vinner nya popularitetspoäng i USA. Antikapitalismen, inte minst bland unga, bär också upp Bernie Sanders kampanj i Demokraternas primärval. 
Inför det demokratiska partiets ”supertisdag” den 3 mars, då primärval hålls i 14 delstater (bland dem de två folkrikaste delstaterna Kalifornien och Texas), pekar opinionsundersökningarna på en seger för Sanders. Men inte bara det: ”En majoritet av de demokratiska väljarna i Kalifornien och Texas är mer positiva till socialismen än kapitalismen, vilket ger Sanders en tydlig ledning i de båda delstaterna”, skriver amerikanska Newsweek den 1 mars.
Som ett svar på Sanders framgångar har det amerikanska etablissemanget dragit igång en hatkampanj mot socialismen som snart kan liknas vid det gamla kalla krigets hetsjakt mot allt som kunde misstänkas vara vänster. ”Sanders är som vargen i sagan om Rödluvan”, hävdar exempelvis den reaktionära tv-kanalen Fox, som även har startat en serie som ska avslöja ”socialismens alla brott”. Hört det förut?
Även om Bernie Sanders  betecknar sig själv som demokratisk socialist är hans program och politik inte socialistiskt. Men hans kritik av kapitalismen och program för en ”politisk revolution” är betydligt mer långtgående än exempelvis Vänsterpartiets. 
Dessutom bärs Sanders kampanj upp av en verklig gräsrotsrörelse och hans valrörelse finansieras av många små bidrag. Nära två miljoner människor har gett ett individuellt bidrag till hans kampanj där snittet har legat på 180 kronor.

Bernie Sanders har samlat in mycket från många, till skillnad från miljardären Michael Bloomberg som ensamt finansierar en valkampanj som är den dyraste någonsin.
Hittills har den förre republikanen Bloomberg spenderat hisnande 540 miljoner dollar (5,15 miljarder kronor) på sin primärvalskampanj, och det innan han ens deltagit i något primärval. Supertisdagen blir första gången som han ställer upp och kanske också början till slutet för Bloombergs försök att köpa valet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!