I marginalen: ”Vapenindustrin går på max”

Sedan krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året har Saabs aktiekurs stigit med sanslösa 194 procent. Wallenbergägda Saab är Sverige största producent av dödsbringande krigsmaterial (Falcon® Photography / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De svenska vapenfabrikerna är en av Ukrainakrigets största profitörer. ”Sveriges vapenindustri går på absolut max. I skuggan av Ukrainakriget knyts banden allt tätare mellan staten och industrin”, rapporterade SvD Näringsliv den 4 juni.
Saabaktien har gått starkast av världens vapenjättar. Sedan krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året har Saabs aktiekurs stigit med sanslösa 194 procent. Wallenbergägda Saab är Sverige största producent av dödsbringande krigsmaterial.
Skälet till Saabs uppgång är den väldiga militära upprustningen i Sverige och andra länder, särskilt i Europa där militärutgifterna ökar mer än i resten av världen. ”Världens militärutgifter når nya rekordnivåer när utgifterna i Europa rusar. I Europa noterades den kraftigaste årliga ökningen på minst 30 år. Några av de kraftigaste ökningarna noterades i Finland (+36 procent), Litauen (+27 procent) och Sverige (+12 procent)”, skriver Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) i sin senaste rapport om världens militärutgifter som publicerades den 24 april.
Den nya blåbruna regeringen med försvarsminister Pål Jonsson (M) i spetsen satsar också extra mycket på att stärka de inhemska vapenfabrikernas ”konkurrenskraft”. Pål Jonsson har för övrigt jobbat som lobbyist för vapenindustrin.
Sannolikt har svenska vapen redan börjat leverats till Turkiet som en del i de blåbruna partiernas och Socialdemokraternas gemensamma strävan om att Sverige ska bli med i Nato.

I februari beslöt regeringen att Sverige, läs Saab och landets andra vapenfabriker, ska stå värd för Natos stora årliga möte för vapenindustrin – Nato Industry Forum. ”Vi är tacksamma för att Sverige tar på sig ansvaret att stå värd för Natos årliga toppnivåmöte för industrin (i Stockholm den 24-25 oktober). Det här är ännu ett exempel på Sveriges starka åtagande till Nato”, kommenterade en talesperson för Nato regeringens beslut.
Nato Industry Forum har tidigare alltid hållits av medlemsländer; Sverige räknas som medlem, trots att det formella beslutet dröjer.
• Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism.
• Rusta välfärden, inte militären.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud. Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!