I marginalen: ”Vapenlobbyist & försvarsminister”

Pål Jonson personifierar det militärindustriella komplexet (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Storbolagen gör fortsatta rekordvinster. Under första kvartalet gjorde lastbilsjätten Volvo Lastvagnar en vinst på hela 18,4 miljarder kronor. Det är den högsta vinst som bolaget någonsin har gjort, och drygt sex miljarder kronor mer än vad kollektivtrafiken i landets största region, Stockholm, kostar under ett år.
Vinsterna går också rejält uppåt för Sveriges största vapenfabrik Saab. Krig och Natoanslutning fick nyligen priset på en Saabaktie att ”slå ett nytt djävulskt rekord – över 666 kronor”, rapporterade Dagens Industri den 12 april i ett plumpt försök att vitsa till krigsaktiens uppgång.
Vapenleveranserna från Väst till Ukraina har fått Saabs order­ingång att växa explosionsartat när vapenlagren nu måste fyllas på. Som en direkt följd av Ukrainakriget har Saab anställt ytterligare 1 000 personer i år.
– Vi har en rekordstor orderstock och hoppas på minst lika många nyanställningar i år, kommenterade en nöjd Saabchef Micael Johansson i februari.
De blåbruna ser också till att stötta Saab med nya orders och försäljningskampanjer utomlands. Även Turkiets Erdoğan kan numera köpa vapen från Saab.
När arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) inte hetsar mot arbetslösa, som han påstår lever ”fett”, ägnar han sig gärna åt att promota vapenindustrin.
– Svenska kanonrör är ju en angelägenhet för hela Europa just nu och jobben finns i massor, sa han efter att ha besökt Karlskogas vapenfabriker i början av mars.
Det är i vapenfabrikerna som regeringen vill skapa jobb – välfärden däremot ska bantas till döds.

I veckan inleds till regeringens förtjusning krigsövningen Aurora 23, den största övningen på svensk mark på 30 år. Uppemot 26 000 personer ska delta, bland dem även USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som var USA:s befälhavare i Irak 2012-2013 och som har hävdat att USA:s 20 år långa krig i Afghanistan ”var nödvändigt”.
I Sverige ska Austin träffa en annan krigshök – försvarsminister Pål Jonson (M) som tidigare har arbetat som vapenlobbyist.
Under åren 2013-2016 jobbade Pål Jonsson för vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), som har som uppgift att främja den svenska vapenindustrins ”marknadstillträde och handelsutbyte”.
Av den anledning fick Pål Jonson jobbet som blåbrun försvarsminister. ”Årets vapenvärvning 2022”, enligt Svenska Freds. Pål Jonson personifierar det militärindustriella komplexet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!