I marginalen: ”Världsrekord i förmögenhetsklyftor”

Överhuvudtaget blev 2021 ett nytt guldår för världens superrika, konstaterar storbanken Credit Suisse i en ny rapport som fortsätter med att säga att det gick särskilt bra för de redan svinaktigt rika i Sverige (Foto: alex.ch / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De växande klassklyftorna och orättvisorna blev ingen fråga i valet, vilket fick landets alla miljardärer att skratta ännu mer på sin väg till banken.
I inget land ökar ojämlikheten så snabbt som i Sverige och aldrig någonsin har de superrika varit så många och så rika.
För 40 år sedan hade Sverige inte en enda dollarmiljardär. Nu finns det fler dollarmiljardärer i Sverige (per capita/invånare) än i nästan något annat land i världen.
”Nya siffror visar dessutom att Sverige fick över 400 nya miljardärer under 2021 och att förmögenhetsklyftorna ökade dramatiskt”, skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet den 23 september och tillägger att ”Sverige nu har passerat Ryssland och är med marginal det mest ojämlika landet i västvärlden”.
Överhuvudtaget blev 2021 ett nytt guldår för världens superrika, konstaterar storbanken Credit Suisse i en ny rapport som fortsätter med att säga att det gick särskilt bra för de redan svinaktigt rika i Sverige.
Individer i Sverige med en förmögenhet på mellan 100 och 500 miljoner dollar, runt 1,1-5,5 miljarder kronor, blev hela 406 fler under 2021 och uppgick till 1 019 personer.
Enligt Credit Suisse steg den rikaste procentens andel av landets samlade förmögenhet från 34,9 procent till 37,6 procent, vilket är betydligt mer än vad exempelvis den översta procenten i USA äger, räknat som andel av de samlade förmögenheterna.
När det gäller förmögenhetsklyftor slår Sverige världsrekord.
”2022 har inneburit ett ekonomiskt paradigmskifte. Det kommer få klyftorna att öka. Visst har många miljardärer sett sina förmögenheter sjunka, men krisen slår hårdast mot de redan fattiga och den medelklass som belånat sig hårt för att hänga med i uppgången”, skriver Cervenka och varnar för att de ekonomiska och politiska stormar som väntar kan nå orkanstyrka.

Det brådskar alltså med att bygga ett motstånd mot den nya blåbruna regeringen som kommer att göra allt för att kapitalisterna ska gå skadefria genom den kris som deras system har skapat.
Räkningen för kapitalismens kris ska istället arbetarna och de sämst ställda betala, och det många gånger om.
• Välfärd, jobb och bostad till alla – låt miljardärerna, storbolag och banker betala!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!