I marginalen: ”Varning för de blåbruna”

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När Moderaterna talar om ”integration” menar de utvisningar, stängda gränser och mycket mer av ”svenskhet”. Den hårda flyktingpolitiken och alla de murar som byggts har drastiskt minskat möjligheten för flyktingar att söka skydd och asyl i Sverige. Migrationsverkets senaste beräkningar pekar mot att omkring 21 000 årligen kommer att söka asyl i Sverige fram till 2022. Det är inte enbart en drastisk minskning jämfört med 2015 då 160 000 personer sökte asyl, utan också betydligt färre än i början av 2000-talet då runt 30 000 personer sökte asyl i Sverige varje år. Samtidigt är antalet flyktingar i världen rekordmånga: 70,8 miljoner människor befann sig på flykt 2018. En dubblering jämfört med för 20 år sedan.
Men Moderaterna vill att antalet asylsökande till Sverige ska ned till högst 8 000 och helst 5 000 personer per år. ”Vi talar alltså om en minskning på cirka 70 procent jämfört med dagens nivåer”, skriver Tobias Billström, gruppledare i riksdagen (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M) på Aftonbladet Debatt den 29 augusti.
I debattartikeln krävde M-duon också att inga uppehållstillstånd skulle vara permanenta, nej till familjeåterförening, hårdare språk- och försörjningskrav, fler och snabbare utvisningar samt en tudelad välfärd; ”De som kommer till Sverige bör i högre grad stegvis få rätt till olika bidrag och sociala förmåner, i takt med att man jobbar, betalar skatt och blir svensk medborgare”. I nästa andetag kommer Moderaterna kräva att även arbetslösa och sjuka stegvist ska få rätt till olika bidrag och sociala förmåner. 

Moderaternas nya frontalangrepp mot flyktingar och asylrätt fick genast applåder av Sverigedemokraterna som menade att “många förslag gick i rätt riktning”. Det är heller ingen tillfällighet att M-ledaren Ulf Kristersson nu säger sig vara beredd för ”ett privat möte” med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Syftet med det mötet kan bara vara ett: Att cementera det blåbruna block som Moderaterna och Sverigedemokraterna formerade i riksdagen när de båda partierna röstade nej till att lätta på reglerna för familjeåterförening. 
På det lokala planet har samarbetet mellan M och SD gått så långt att Moderaternas kommunalråd Paul Andersson i Sölvesborg talade på Sverigedemokraternas partidagar i samma stad – ”och hyllades med applåder och en stående ovation” (Expressen den 24 augusti).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!